Frysende lejere skal have varmen ved lov

SF vil ændre loven, så kommunerne kan sætte varmeanlæg i stand for udlejernes regning. DF er skeptisk.

Lejere skal kunne skrue op for varmen, hvis de fryser - og hvis udlejer ikke kan sørge for det, skal kommunen træde til, mener SF. (© Colourbox)

Det skal være slut med, at lejere fryser i deres lejligheder, fordi udlejer ikke sørger for ordentlig opvarmning eller reparation af varmeanlæg.

SF vil fremsætte et beslutningsforslag, der gør det muligt for kommunen at skride ind akut, hvis en udlejer gentagne gange forsømmer sine opvarmningspligter over for udlejerne, skriver metroXpress.

Boligordfører Peter Westermann (SF) mener, at det er nødvendigt med en ændring i lejeloven efter det kom frem, at 100 beboere i ungdomsboliger på Amager måtte fryse i månedsvis.

- I dag risikerer lejeren at sidde i månedsvis uden varme, hvis udlejeren ikke har sørget for, at varmeanlægget fungerer, siger Peter Westermann til metroXpress.

Kommunen skal skride ind

- Det er dybt problematisk. Kommunen skal kunne skride ind og sørge for, at eksempelvis et oliefyr virker korrekt for udlejers regningen, hvis udlejeren er oplyst om problemet, men ikke har gjort noget ved det inden for tre døgn, fortsætter han.

Forslaget bakkes op af en samlet opposition, og i den konservative lejr er man åben for at drøfte problemstillingen, når beslutningsforslaget foreligger. I Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti er man derimod på forhånd afvisende over for forslaget.

- Kommunerne er slet ikke gearet til at varetage den opgave, og jeg tvivler ærligt talt på, at de vil have den. Man bør benytte den allerede eksisterende mulighed for at gå igennem huslejenævnet, og så haste de her sager igennem, når det virkelig gælder, siger boligordfører Anita Knakkergaard (DF) til metroXpress.

/ritzau/