FTF-formand før skæbneafstemning i Odense: Jeg har sommerfugle i maven

Dramaet om en fusion mellem hovedorganisationerne LO og FTF bliver afgjort i dag.

FTF-formand Bente Sorgenfrey har udsigt til at blive næstkommanderende i en ny hovedorganisation sammen med LO. Men afstemningsresultatet i dag i Odense er ikke givet på forhånd. (© DR Nyheder)

Nervøsiteten var til at mærke hos formanden for hovedorganisation FTF, da hun for kort tid siden dukkede op på pladsen foran Odense Koncerthus.

Her er 233 FTF-delegerede her til formiddag mødt op for at stemme om en historisk sammenlægning med LO.

- Jeg har sommerfugle i maven, fordi det at skaffe to tredjedels flertal for det her projekt er en stor opgave. Men jeg håber, det vil lykkes, når vi om lidt går ind i kongressalen for at stemme om, hvorvidt vi skal fusionerne med LO, lød det fra Bente Sorgenfrey.

Begge hovedorganisationer har i flere år arbejdet på at danne en ny hovedorganisation med over 100 medlemsforbund tilsammen og 1,5 millioner lønmodtagere i ryggen.

Og resultatet af dagens afstemning i de to organisationer, der holder samtidige kongresser i Odense, er ikke givet på forhånd.

Små FTF-medlemmer kan tippe vægtskålen

Mens Danmarks største fagforbund, LO-forbundet 3F, i går sagde ja til en fusion med FTF, og dermed så godt som sikrede et flertal i LO, kan resultatet tippe begge veje i FTF.

Hovedorganisation med 70 forbund i ryggen har mange små medlemmer, der frygter, at de vil miste indflydelse i en gigantfusion med de store LO-forbund i førersædet.

Samtidig er LO's historiske tilknytning til den politiske venstrefløj ikke noget, der huer mange FTF-forbund.

Blandt modstanderne i FTF har forbundet for it-professionelle Prosa og de bankansatte i Finansforbundet på forhånd meldt ud, at de stemmer nej.

- Det bliver et nej fra mig i dag. For jeg tror ikke på, at en nye organisation bliver partipolitisk uafhængig. Og jeg ved, at mine medlemmer overhovedet ikke kan gå ind for nogen form for venstrefløjspolitik, lød det fra Margrethe Weber næstformand i Sydbank Kreds, som er en del af Finansforbundet.

Sygeplejersker: OK-forhandlinger viser behovet

FTF har på papiret flertal for en fusion i kraft af de store fagforeninger, som eksempelvis Dansk Sygeplejeråd, der gerne vil samles under tag med deres kolleger i LO.

Formand for sygeplejerskenes fagforening Grete Christensen dukkede også op til afstemningen - i et afbræk fra de dramatiske overenskomstforhandlinger for 745.000 offentligt ansatte.

Her sidder hun med ved forhandlingsbordet i Forligsinstitutionen i København, hvor arbejdstagerne holder fast i musketer-eden om at kræve et fælles resultat med lønstigninger, lærernes arbejdstidsregler og spisepausen i staten som en del af en samlet løsning.

- Jeg tror på, at fagbevægelsen samlet set kan blive stærkere ved at stå tættere sammen. Og jeg synes, de igangværende overenskomstforhandlinger viser, hvor stort et behov, der er for at stå sammen. Så både der og i forhold til politiske billede håber jeg, det lykkes at få en fælles organisation, lød det i Odense.

Ny organisation med større muskler

Med flere lønmodtagere i ryggen og et sekretariat, der kan mønstre mere regnekraft og kommunikativ gennemslagskraft vil en ny samlet hovedorganisation få mere tyngde over for både arbejdsgivere og politikere - lyder argumentet.

- Jeg håber, at vi på den måde kan samle fagbevægelsens hovedorganisationer og skabe et stærkt fundament, så lønmodtagernes stemme bliver hørt bedre end i dag i forhold til samfundsdebatten, i politik, i forhold til lønudvikling og så videre, lød det fra Bente Sorgenfrey ved Odense Koncerthus.

Da LO er klart den største hovedorganisation af de to, vil det efter alt at dømme blive LO-formand Lizette Risgaard, der skal stå i spidsen for en ny organisation, mens Bente Sorgenfrey vil blive næstformand.

De 400 delegerede fra LO-forbundene er her til formiddag samlet på Blu H.C. Andersen Hotel i Odense.

Hvis fusionen bliver stemt hjem, bliver der i eftermiddag holdt stiftende kongres i den nye organisation i kongreshuset Odeon ligeledes i Odense.