Fup og fakta om Black Friday

Black Friday er som fænomen omgivet af en del mystik. Få be- eller afkræftet rygter om den store shoppedag her.

Nogle vil gå langt for at få fat i det bedste tilbud. Her er et par kunder kommet i karambolage over et TV i supermarkedet Asda I London. (Foto: Luke MaCGregor © Scanpix)

På fredag er det igen Black Friday - den store amerikanske udsalgsdag, som mange danske butikker også har taget til sig. Men hvorfor hedder det egentlig Black Friday - Sorte Fredag - og hvor vildt kan det gå for sig i tilbudsjagten? Få svar på det her.

Et begreb fra slavetiden?

Der florerer mange rygter og teorier om, hvor begrebet Black Friday egentlig stammer fra.

For eksempel går et ikke upopulært rygte ud på, at begrebet skulle føre tilbage til slavetiden. Her lægger teorien vægt på, at slavehandlerne solgte slaver med rabat for på den måde at hjælpe plantageejerne. Det afkræfter BBC dog, da begrebet først blev dokumenteret brugt langt senere.

Butikker "går i sort”

Nogle tror på, at begrebet "black" bliver brugt, fordi butikker "går i sort" med det store udsalg.

I slutningen af 1960’erne begyndte aviser i Philadelphia at bruge begrebet til at beskrive voldsomme menneskemængder i butikker. Der er da også mange, som ser Black Friday som dagen, hvor butikker ”går i sort”.

Hvor meget i sort butikkerne egentlig går er svært at sige, skriver BBC. Det skyldes, at man ikke ved, hvor meget der er reel profit for virksomhederne.

Dårlig dag for arbejdsgivere

En anden teori går på, at Black Friday er en dårlig dag for arbejdsgivere, fordi de ansatte lægger sig syge efter Thanksgiving i USA –højtiden, der ligger dagen før Black Friday - for at shoppe til netop Black Friday, hævder teorien.

Og det kan der muligvis være noget sandhed i, skriver BBC. Det er nemlig bevist, at der er mere sygefravær dagen efter Thanksgiving end normalt. Om dét skyldes shopping eller andre ting – såsom overspisning til festmiddagen – er usikkert.

Folk dør i jagten på tilbud

Der hersker ingen tvivl om, at Black Friday er en dag, hvor det kan gå vildt for sig. Dedikerede kunder vil gå langt for at få fingrene i det bedste tilbud.

Men dagen har også ført tragedier med sig. I 2008 blev en ansat i Walmart for eksempel trampet til døde. Det skete, da butikken åbnede for salg, og kunderne stormede ind, skriver Time.