Fyret Pandora-chef blev taget på ordet: Lovede investorer for meget

Anders Colding Friis fortryder, at han tilbage i januar talte om vækst på syv til ti procent.

Anders Colding Friis må forlade Pandora efter 3,5 år i spidsen for smykkevirksomheden. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Smykkegiganten Pandoras bestyrelse tog i dag konsekvensen af mandagens nedjustering af forventningerne til årets resultat og fyrede topchef Anders Colding Friis.

Ugen igennem har investorerne straffet selskabets slingrekurs og kappet omkring 10 milliarder kroner af selskabets markedsværdi på knap 47 milliarder kroner ved ugens start.

- Bestyrelsen er både bekymret og skuffet over, at vi tilbage i januar lægger en strategiplan frem med nogle mål, som vi nu knap når. Det kan vi også se, at kapitalmarkedet har kvitteret for i den seneste uges tid. Og det må vi reagere på. Sådan skal det jo være, siger bestyrelsesformand Peder Tuborgh.

På Pandoras kapitalmarkedsdag i januar, hvor selskabet mødtes med aktionærer og investorer, talte den nu fyrede topchef Anders Colding Friis om en vækst på syv til 10 procent for i år.

Men siden da er det ikke gået som forventet for Pandora. Og i dag kom forklaringen med det længe ventede halvårsregnskab.

Trenden er vendt for Pandoras bestseller

Salget af armbånd, ørenringe og ringe går godt og nærmer sig 30 procent af omsætningen.

Men omvendt går trenden i retning af, at kvinder bærer færre vedhæng på deres armbånd - de såkaldte charms, som er Pandoras helt store bestseller bag halvdelen af virksomhedens omsætning.

Og samtidig afsløret halvårsrapporten, at nogle forhandlere har store lagre, som først skal tømmes, før de kan blive fyldt op igen.

Anders Colding Friis ærgrer sig over, at slutte af med at skuffe markedet efter at have stået bag en fordobling af selskabets værdi i de 3,5 år, han stod i spidsen for Pandora.

- Hvis jeg skal kigge tilbage på, hvad jeg selv skulle have gjort anderledes, så var det at være for optimistisk i de målsætninger, vi satte op i forbindelse med vores kapitalmarkedsdag. Jeg ville gerne have haft en anden indsigt, siger han.

Vild succes med brat opbremsning i 2011

Siden guldsmeden Per Enevoldsen i 1999 introducerede charmsarmbåndet har Pandora udviklet sig eksplosivt til at være en global virksomhed med 7.700 forhandlere og 2.500 konceptbutikker.

I 2008 blev Pandora solgt til kapitalfonden Axcel for tre milliarder kroner - og i de følgende år rundede aktieværdien 40 milliarder kroner.

Tre år senere blev Pandora dog ramt af sin værste krise hidtil, som kostede 65 procent af selskabets værdi og daværende topchef Mikkel Vendelin Olesen.

Dengang valgte Pandora at tage usælgelige smykker retur fra butikkerne og smelte dem om. Men det kommer ikke til at ske igen, fastslår bestyrelsesformand Peder Tuborgh.

- Der er absolut ingen sammenhæng med det, der skete i 2011, som var et full stop for selskabet. Man skal huske på, hvilket der også er redegjort for i regnskabet, at på rigtig mange områder, både geografisk og produktmæssigt, vokser det planmæssigt for Pandora, siger han.

Pandora leder efter handlekraftig topchef

Men hvorfor skal aktionærerne tro på, at Pandora bliver bedre af ikke at have Anders Colding Friis som topchef?

-Han har stået i spidsen for at skabe en ny struktur, et fundament, en organisation, to nye fabrikker og en helt anden måde at arbejde på. Nu har man så de byggesten foran sig, og så handler det rigtig meget om eksekvering og få skabt den transition. Det er der, vi leder efter nye kræfter, siger Peder Tuborgh.

Anders Colding Friis' stilling bliver fra 1. september overtaget af Jeremy Schwartz, tidligere topchef i The Body Shop, der skal lede selskabet i en nyoprettet stilling som driftsdirektør sammen med finansdirektør Anders Boyer.

De fungerer som topchef i Pandora indtil en permanent løsning er fundet, oplyser selskabet.

Facebook
Twitter