Gæld får unge til at skippe tandlægebesøget og vigtig medicin

Når unge har ondt i økonomien, rammer det deres livskvalitet, viser ny undersøgelse.

Her niende ung har betalingsproblemer. Det rammer deres livskvalitet. (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

Hver niende ung mellem 18-30 år har så dårlig økonomi, at de mindst to gange det seneste år har været ude af stand til at betale deres regninger.

Og det går hårdt ud over deres trivsel og sundhed. Mange fravælger for eksempel medicin, tandlæge og forsikringer og kan ikke sove om natten.

Det viser en ny landsdækkende undersøgelse af unges økonomiske udfordringer og gæld, som Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden står bag.

- Vores undersøgelse viser, at to ud af tre unge med betalingsproblemer siger, at de har valgt ikke at gå til tandlæge. Og hver fjerde af dem går ikke ned og henter den medicin, de har fået ordineret af deres læge, siger Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk.

Ifølge den nye undersøgelse har unges betalingsproblemer store konsekvenser.

- Det giver nogen helbreds- og trivselsproblemer, som vi kan se rækker ud i livet. Når først man er kommet på skæv kurs, så kan det få konsekvenser resten af livet. Ikke bare for dem selv, men også for vores samfund, fortsætter hun.

Årsagerne til de unges betalingsproblemer er mange. En af dem er for højt forbrug.

- Halvdelen siger, de bruger flere penge, end de burde. Så er faldende indtægt en forklaring, det kan være, de mister deres job, eller går ned i tid, eller at de er blevet syge. Det er hver femte, der er ramt af sygdom, siger Anja Philip.

Gældsrådgiver kender problemer

Gældsrådgiver hos KFUM, Michael Nielsen, er en af dem, der til daglig møder de unge med betalingsproblemer.

- Når de kommer til os, så har de totalt mistet overblikket. De ved simpelthen ikke, hvad der er op og ned og har ikke åbnet en rudekuvert i to år. De glemmer at betale regningerne, så ryger de til inkasso med alle de omkostninger, der er. Og i løbet af tre år så har banken jo mistet tilliden til dem. Og så er der kun de dyre løsninger tilbage, forklarer han.

Michael Nielsen, som selv tidligere har arbejdet 39 år i finanssektoren, nikker genkendende til rapportens konklusion om, at gæld gør ondt på de unge:

- Så sent som i går sad jeg i et møde med en ung borger, som i øjeblikket har fravalgt noget diabetes medicin, fordi han ikke har råd.

Ifølge undersøgelsen siger også en fjerdedel af de unge med betalingsproblemer, at de har undladt at købe mad eller andre dagligvarer, fordi de ikke havde råd. Til det siger Michael Nielsen:

- Det er ikke mit indtryk, at unge ikke har råd til at købe mad, men vi møder nogen, hvor vi siger, at den kost de får, den vil jeg nødigt leve på. De går ned, når der er penge på kontoen og køber pizza, men sidst på måneden lever de på andres nåde og barmhjertighed. De har måske en pose kartofler, de kan lave kartoffelmos af, forklarer han.

Uforsikrede unge

Endnu en ting, som unge med ondt i økonomien ofte sparer væk, er ifølge Michael Nielsen forsikring.

- Det betyder jo, at i det tilfælde, de kommer ud for en ulykke, så er der ikke nogen forsikring, der dækker. Eller hvis de laver ulykke på andre folks ejendom. Deres indbo er heller ikke forsikret. Så er der brand eller indbrud, så er de ikke dækket, siger han.

Ifølge undersøgelsen fra Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden har unge med kort eller ingen uddannelse forøget risiko for at komme i økonomiske problemer.

Unge enlige forsørgere er dog den hårdest ramte gruppe, når det handler om betalingsproblemer. Hele fire ud af 10 unge enlige forsørgere har betalingsproblemer.

Mindst berørt af betalingsproblemer er unge med en videregående uddannelse. Her det kun 4 ud af hundrede, der er ramt.

Facebook
Twitter