Gælden barberes af som aldrig før: Boligejerne betaler milliarder af på lånene

Selvom det hæmmer væksten er det en fin udvikling, vurderer en professor.

Den lave rente giver gunstige forhold for at betale gæld af. (ARKIV) (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

Boligejerne barberer gæld af som aldrig før, og i 2018 blev der således afdraget 35,7 milliarder kroner på boliglånene.

Det er 900 millioner kroner mere end året før, viser tal fra Finans Danmark.

Det skriver Berlingske.

Samtidig er andelen af afdragsfrie lån faldet fra at udgøre 56,7 procent af realkreditlånene i 2013 til at udgøre 46 procent i 2018.

Glæder økonom

Udviklingen skyldes blandt andet, at det ekstremt lave renteniveau automatisk fører til, at folk afdrager mere gæld. Den månedlige ydelse er nemlig blevet så lav, at folk har kunnet omlægge deres lån til en kortere løbetid uden at skulle betale mere.

Og selvom pengene, som nu bruges til at betale gæld af, i stedet kunne bruges på forbrug og dermed stimulere beskæftigelsen, er udviklingen ikke noget, der skaber grund til bekymring.

Ledigheden ligger nemlig i øjeblikket ganske lavt. Samtidig har væksten også ligget på et stabilt niveau i en årrække nu, så det gør ikke så meget, at den ikke er endnu større, siger professor i økonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen.

- Som det ligger nu, ser jeg med tilfredshed på, at udviklingen har været, som den har været med en øget konsolidering og en begrænset forbrugsfremgang hos de danske husholdninger. Det kan næsten ikke tolkes på anden måde, end at folk er blevet mere påpasselige efter finanskrisen, siger han til Berlingske.

To veje til at afdrage hurtigst muligt

Med den ekstremt lave rente er der altså gunstige forhold for at få barberet gælden ned. Det hænger sammen med, at der er to helt konkrete veje at gå, hvis man er interesseret i at betale mere af på sit lån og dermed få det betalt af hurtigst muligt.

Den ene er at sætte lånets løbetid ned, så du får betalt gælden af over en kortere periode. Den anden er en lavere rente, så en større del af din månedlige ydelse går til afdrag frem for at betale renter.

Ifølge Totalkredits beregninger afdrager boligejere med fastforrentede lån med 30 års løbetid lidt mindre end dem med lån, der har kortest tid mellem rentetilpasningerne.

- Men den lavere rente på variabelt forrentede lån kan ændre sig på et halvt år, og afdraget vil falde, siger chefanalytiker i Totalkredit Jeppe Borre til Berlingske.

Facebook
Twitter