Gældsstyrelsen sender rykkere til 400.000 danskere: 'Endelig en god nyhed fra Skat'

Danskerne skylder mere end nogensinde til staten.

Skattevæsenet forsøger at inddrive 58 milliarder, som danskerne skylder. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Hvor meget tror du, danskerne skylder det offentlige?

- 10 millioner kroner, er Manja Heinesens gæt, da DR Nyheder møder hende på gågaden i Holstebro.

Lidt tættere på svaret er både pensionisten Hans Peter Rost og salgskonsulenten Morten Andersen.

De gætter på mellem 120 og 130 milliarder kroner.

Det rigtige svar er 122 milliarder kroner. Så mange penge skylder over en million danskere og virksomheder det offentlige.

Hans Peter Rost (tv.), Manja Heinesen og Morten Andersen (th.) på gågden i Holstebro. (Foto: (C) DR Nyheder)

Selvom der bliver gættet i både øst og vest, så deler Manja Heinesen, Hans Peter Rost og Morten Andersen alle samme konklusion.

Det er på tide, at pengene bliver kradset ind igen.

- Det er jo en skandale, at der ikke er blevet sendt flere rykkere ud, siger Hans Peter Rost.

Nu kommer rykkerne

Gældsstyrelsen, der har ansvaret for at indkassere danskernes gæld, begyndte allerede i sommer at sende de første rykkere ud - dengang til 74.000 borgere. Det resulterede i 160 millioner kroner til statskassen.

Nu har styrelsen fået så meget blod på tanden, at de fra denne uge og frem til marts næste år vil sende 400.000 borgere og virksomheder et rykkerbrev, i det Gældsstyrelsen selv kalder for den største rykkerindsats i nyere tid.

Tip os:

  • Har du modtaget en rykker fra Gældsstyrelsen, så kontakt journalist Mathias Sommer.

I brevene vil skyldnerne få at vide, at de i alt skylder det offentlige 58 milliarder kroner.

Men det er kun en del af gælden, som er såkaldt inddrivelsesparat.

Derfor vil der af brevet fremgå to beløb: Et beløb som skal betales, og et beløb som kan betales.

Ekspert: Endelig en god nyhed

Det at få sendt så mange rykkere af sted er et stort skridt, mener Jørgen Grønnegaard, professor emeritus ved Aarhus Universitet, der har udgivet en bog om problemerne i Skat.

- Det er første gang, at man i stort omfang er ude med en oprydning i alle de gamle gældsposter, som har ophobet sig hos Skatteministeriet, fortæller han.

Det er særligt to ting, som gør dagens udmelding til en god nyhed, ifølge Jørgen Grønnegaard:

- For det første, får man taget toppen af gælden. Det andet handler mere om image. For en gangs skyld kommer skattemyndighederne med noget, som er en god nyhed.

Gælden, som skattemyndighederne nu forsøger at inddrive, er såkaldt gammel gæld, der stammer fra det kuldsejlede IT-system EFI, som blev skrottet. Siden da er gælden til det offentlige vokset voldsomt.

Og mens det altså er positivt, at myndighederne nu forsøger at rydde op i den gamle gæld, så er der stadig store problemer med det nye gældsinddrivelsessystem.

- Der er problemer med at få overført data fra de systemer, som har oplysninger om skyldnerne, til inddrivelsessystemet, og efter alt hvad vi ved, så er det et kæmpestort problem, forklarer Jørgen Grønnegaard.

Minister: Betal det, I skylder

Da man udsendte de 74.000 breve i sommer resulterede det i en indtægt på 160 millioner kroner. Hvis man ganger det op på det nye antal rykkere, betyder det, at danskerne vil betale skattevæsnet cirka én milliard kroner.

Og selvom det kan virke som en dråbe i havet, så er det kun første skridt i at få indkradset al gælden, siger skatteminister Morten Bødskov (S).

- Det her er ét af de værktøjer, vi har. Det er en kæmpe opgave, for det er et system, som de facto har været brudt sammen. Der er andre værktøjer, vi kan tage i brug, og det vil vi også gøre.

Indtil videre har skatteministeren dog en klar opfordring til de mange tusinde danskere, som i løbet af det kommende stykke tid vil modtage et brev fra Gældsstyrelsen.

- Jeg vil opfordre alle til at betale det, de skylder fællesskabets kasse, fordi det er selvfølgeligt det, man skal.