Gæmelke trak sig efter kritik

Finanstilsynet kritiserede den tidligere landbrugspræsident Peter Gæmelkes lån i Sydbank, kort før han selv trak sig fra bankens bestyrelse.

Tidligere præsident for Landbrugsraadet, Peter Gæmelke, trak sig fra bestyrelsespost i Sydbank efter Kritik fra Finanstilsynet. (© Scanpix)

Kort før bestyrelsesmedlem Peter Gæmelkes pludselige exit fra Sydbank, rettede Finanstilsynet en skarp kritik af den tidligere landbrugspræsidents interne lån i banken. Og det var det, der i sidste ende fik Gæmelke til at trække sig fra posten, skriver dagbladet Børsen.

- Ja, det kan man godt sige, at det var. Som jeg også meldte ud, så havde jeg et engagement i banken, der var blevet for stort, fordi jeg havde kautioneret for min søn, og vores ejendomsværdier er faldet. Så på den baggrund trak jeg mig fra bestyrelsen, siger Peter Gæmelke og forklarer, at han længe har været opmærksom på situationen, men at der i princippet ikke var nogen, der tvang ham til at gå.

- Men jeg ønskede ikke at komme i en situation, hvor jeg blev tvunget til at gå, eller at nogen syntes, det var belastende for banken, at jeg sad der.

Finanstilsynet så på interne lån

Finanstilsynet gennemgik i forbindelse med det ordinære tilsynsbesøg bestyrelsens behandling af de interne lån til bestyrelse og direktion, og gjorde opmærksom på, at disse lån skal behandles ekstra omhyggeligt.

Tilsynet skriver, at der i Sydbank var et enkelt engagement blandt disse med forhøjet risiko, hvor stram styring måtte anses for påkrævet. Principielt bør det undgås, at engagementer med bestyrelse og direktion har forhøjet tabsrisiko.

Peter Gæmelke driver sammen med sin søn et landbrug på 530 hektar jord og med en omfattende svineproduktion. Netop svinebønderne har de seneste år været ekstremt pressede af lave priser og faldende værdier både på jord og ejendomssiden.

- Realiteten er, at når værdierne falder med 30-40.000 kr. per hektar, så har man pludselig 25 mio. kr. mindre, forklarer han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk