Den amerikanske professor Brooke Harrington vil blive tildelt bøder for at have mødtes med Folketingets Skatteudvalg, Skat og Erhvervsstyrelsen.
Politiet har oplyst hende, at hun som minimum står til at få bøder for 13.500 kroner. I næste uge skal hun afhøres af politiet.
Rektor på CBS i København, Per Holten-Andersen, kalder sagen for grotesk og mener, at det skader Danmarks internationale omdømme.
- Det virker barokt og det er jo også derfor det sender en mærkelig besked gennem systemet. Folk taler om det også internationale kredse og siger, hvad er det for noget, hvad foregår der, siger han.
Vidste det ikke
Brooke Harrington er professor på CBS og har i årevis forsket og delt sin viden om skattely vidt og bredt.
13. oktober i år fik hun et opkald fra Københavns Politi om, at Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), der hører under Udlændingeministeriet, har politianmeldt hende for at bryde sin arbejds- og opholdstilladelse i Danmark.
Den giver hende kun tilladelse til at arbejde på CBS, men ikke at uddele sin viden andre steder i samfundet.
- Det kom som en stor overraskelse for en del af mit job som professor i Danmark i relation til dansk lov, er at dele min viden med offentligheden. Men nu kommer myndighederne og siger, at jeg ikke må tale uden for murene af CBS, siger Brooke Harrington.
Skal politiafhøres
I de regler, der gælder for ansatte på et universitet, står der, at man som professor på danske universiteter har pligt til at dele sin viden med offentligheden. Derfor er professoren uforstående overfor, at hun nu er blevet politianmeldt.
- Jeg har været i Danmark i otte år, og jeg har aldrig hørt om, at jeg ikke måtte give gæsteforelæsninger. Jeg er omvendt blevet opfordret til det, siger Brooke Harrington.
Den 23. november skal hun derfor møde op hos politiet, hvor hun vil blive afhørt om, hvem hun har givet foredrag og talt med uden for CBS.
Rektor på CBS, Per Holten-Andersen, er rystet over, at hans ansatte er blevet mødt af politianmeldelse for det han mener, er at passe deres arbejde.
- Jeg kan love dig for at det er et samtaleemne udenfor landets grænser. At som akademiker på et dansk universitet, at der er man ikke nødvendigvis sikret de samme rettigheder som en dansk ansat, og det er de bølger det sender igennem, og det er hamrende uheldigt. For det er en del af hele vores institutions internationale profil, at vi har en stor andel af kvikke internationale hoveder.
Bøder på vej
Brooke Harrington er samtidig blevet oplyst om, at hun som minimum risikerer at blive idømt bøder for 13.500 kroner for at have mødtes med blandt andet Folketingets Skatteudvalg, hvor hun præsenterede sin forskning i februar.
Den 29. maj i år var hun igen inviteret i Folketinget for at fremlægge sin forskning om skattely.
Hun har også udsigt til bøder for at have mødtes med Erhvervsstyrelsen og SKAT. Netop SKAT har Brooke Harrington hjulpet med at forstå hvordan kapitalforvaltere laver selskabskonstruktioner i skattelylande.
- Danmark har investeret mange penge i mig. Jeg har fået bevilget 3,2 millioner i forskningsmidler fra den danske regering til at fordybe mig i skatteunddragelse. Er det det værd, at skille sig af med mig, for at prøve at gøre mig værdifuld over for den danske regering, siger hun.
Minister vil kigge på sagen
De danske myndigheder henviser til, at de blot håndhæver de danske regler, og derfor er det helt på sin plads, at den amerikanske forsker vil få en bøde. I eksemplet med Brooke Harrington vil det kræve en dispensation og en særskilt arbejdstilladelse hver gang, at hun skulle tale andre steder end på CBS.
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg mener, at myndighederne blot har fulgt loven. Hun er dog klar til at se på om loven skal laves om.
- Det er grundlæggende sådan, at man skal have en arbejdstilladelse for at arbejde i Danmark, og sådan skal det også være i fremtiden. Men omvendt, så vil jeg også se, om vi ikke kan gøre det lidt smidigere i fremtiden, siger hun.
På CBS har de haft tre sager den seneste tid, hvor udenlandske ansatte står til at få bøder for at være på kant med deres opholdstilladelse, oplyser rektor Per Holten-Andersen.
Spørgsmål: Er det ikke fair nok, at de regler der er, de bliver håndhævet?
- Det er korrekt, når man ser på det i bagklogskabens lys. Men de er aldrig blevet håndhævet før. Men vi betragter det som en naturlig del at være professor på CBS, at det er naturligt, at man også er censor på eksempelvis Københavns Universitet eller på Ph.d-vejleder på RUC eller et andet sted. Og pludselig begynder det at bliver håndhævet, det har ikke blevet gjort sådan før, siger han.
Folketinget tildelt bøde
Men det er ikke kun Brooke Harrington, der er blevet tildelt en bøde. Folketingets Skatteudvalg står til at få en bøde på 10.000, for at have haft Brooke Harrington på besøg.
John Baastrup, der er personalechef i Folketinget bekræfter, at han blev ringet op af politiet, og blev oplyst om, at Folketinget nu modtager en bøde på 10.000 kroner.
- Det er korrekt, at vi står til en bøde i sagen, og det er vi ærgerlige over. Og derfor har vi indskærpet over for de ansatte, at det skal man være opmærksomme på, siger han.
Både SKAT og Erhvervsstyrelsen siger, at de ikke har hørt fra politiet og oplyser samtidig, at de først vil tage stilling til en eventuel bøde, når de har talt med politiet.