Gasprisen svinger allerede vildt, og nu lukker Rusland for hanen - 'midlertidigt'

Dyr gas i Europa får blandt andet madprisen til at stige herhjemme.

Onsdag lukker Rusland helt af, så der ikke længere kommer gas til Europa via rørledningen Nord Stream 1 i Nordsøen. (Foto: (Illustration) Nathalie Nystad)

Der var allerede skruet godt ned. Og onsdag lukker Rusland helt af, så der ikke længere kommer gas til Europa via rørledningen Nord Stream 1 i Østersøen.

Der er godt nok kun tale om en midlertidig lukning, siger Gazprom. Det statsejede russiske gasselskab styrer rørledningen, der går forbi Bornholm på vej til Tyskland.

Onsdag, torsdag og fredag tages den ene kompressor, der bruges til at pumpe gas ned i rørene, nemlig ud af drift på grund af vedligeholdelse.

Siden Gazprom meldte det ud i sidste uge, er en allerede høj gaspris banket endnu mere i vejret.

Det skyldes blandt andet frygt for, at rørledningen ikke åbner igen - eller kun gør det for nedsat kraft.

Det siger Kristian Rune Poulsen, energianalytiker hos Green Power Denmark, den danske energisektors talerør.

- Det er nogle ret vilde udsving, vi ser. Der er lidt panikstemning, vil jeg sige, for det er jo ikke, fordi det fra den ene dag til den anden er blevet meget dyrere eller billigere at producere gas, siger Kristian Rune Poulsen.

Men prisen er ikke desto mindre steget voldsomt på det europæiske marked.

Det skyldes blandt andet, at Rusland løbende skruer ned for gasforsyningen, så der er frygt for knaphed.

Det sker for at presse Europa væk fra at støtte Ukraine i krigen.

Tirsdag aften kostede gas således mere end fem gange så meget som for et år siden. Og det var endda efter to dage med prisfald fra et historisk højt niveau fredag.

Madpriser bliver ramt

Den slags har tændt store alarmlamper i dansk erhvervsliv, fortæller underdirektør Troels Ranis fra Dansk Industri.

- Det er jo ekstremt dyrt, og konsekvensen af det er jo, at virksomhedernes produktionsomkostninger stiger betydeligt. Det kommer til at sætte sig i deres priser og til syvende og sidst i forbrugerpriserne, siger Troels Ranis.

Den høje inflation er allerede en varm kartoffel, der rammer de fleste danskeres budget, og ifølge Dansk Industris opgørelse kan især mad blive dyrere på grund af de høje gaspriser.

- Det vil forbrugerne opleve ude i butikkerne, siger Troels Ranis.

Samme melding lyder fra Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i Danske Bank.

Også indirekte rammes den branche nemlig af stigende priser på for eksempel kunstgødning.

- Så der er ikke nogen tvivl om, at det også på sigt kan få betydning for, hvor mange fødevarer der bliver produceret, siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Lagre i god stand

Det er ikke alt sammen dårlige nyheder på gasfronten.

Trods de faldende leverancer fra Rusland er de forskellige lande i Europa godt på vej til at få fyldt deres gaslagre før vinteren.

- Vi er på rette vej. Det er jo et af værktøjerne til at sikre, at vi kommer trygt og sikkert igennem den kommende vinter, siger Troels Ranis fra Dansk Industri.

Lige nu er lagrene i EU omkring 80 procent fyldt.

Det svarer dog kun til omkring en femtedel af det årlige gasforbrug.

- Så der er stadig en stor opgave foran os. Der skal spares på energien, så vi kan garantere forsyningssikkerheden for de europæiske husstande og også for eksempel hospitaler, siger Troels Ranis.

To uforudsigelige jokere

Kommer der ikke mere russisk gas fra Nord Stream 1 på lørdag, vokser den opgave.

- Hvis den ikke genåbner, er der en meget stor risiko for, at der bliver erklæret gaskrise, først i Tyskland og måske i hele EU. Så skal der aktiveres nødplaner for alle lande, forklarer Troels Ranis.

Både han og Kristian Rune Poulsen fra Green Power Denmark siger, de ikke bliver voldsomt overraskede, hvis gashanen forbliver lukket.

- Man ville nok ikke falde ned af stolen, fordi den slags må man efterhånden have vænnet sig til. Men det ville da være endnu en eskalering og en streg i regningen, siger Kristian Rune Poulsen.

Ifølge ham er russernes handlinger fortsat afgørende for, hvor gasprisen bevæger sig hen i de kommende måneder.

- Og så bliver vejret bare rigtig afgørende. Får vi en kold vinter, skal vi bruge meget mere gas til opvarmning, end hvis vi får en mild.

- Det er de to uforudsigelige jokere: Hvad russerne gør, og hvordan vejret opfører sig, siger Kristian Rune Poulsen.