Gasselskaber får kritik for at opkræve for mange penge: Morten får over 14.000 kroner tilbage

Mange gaskunder har betalt for høje acontobeløb. Fremover skal gasmåleren aflæses fire gange om året.

Morten Barnkob fra Randbøldal mellem Billund og Vejle har lige fået 14.500 kroner ind på kontoen.

Alligevel er han ikke helt tilfreds.

Det er nemlig hans egne penge.

Penge, som han har betalt for meget, da han i slutningen af 2022 fik en acontoregning på 22.700 kroner for familiens fremtidige gasforbrug.

Men hverken gasprisen eller -forbruget endte så højt.

- Jeg synes, at det er udtryk for grådig forsigtighed fra de her selskaber, som tager for mange penge op ad lommen på forbrugere, som ikke nødvendigvis har dem til rådighed, siger Morten Barnkob.

Mange gaskunder vil få penge tilbage

Flere gasselskaber oplyser nu, at der er store udbetalinger på vej til forbrugerne, der har betalt for meget.

I år har man indført muligheden for at få en ekstraordinær afregning på grund af energikrisen. Og både Andel Energi og Norlys Energi oplyser, at kunderne har udsigt til i gennemsnit at få 4.200 kroner tilbage per husstand.

Det får Forbrugerrådet Tænk til at kritisere de høje acontobeløb.

- Det er godt, at forbrugerne får penge tilbage, men det er udtryk for, at vi har et problem, når man skal have så meget tilbage, siger Mads Reinholdt, direktør i Forbrugerrådet Tænk.

- Problemet er, at forbrugerne har skullet aflevere penge på forhånd, og dermed har gasselskaberne sådan set leget bank med forbrugernes penge, og det er ikke det, der er meningen, siger han.

Gasmålere er kun blevet aflæst én gang om året

Forklaringen er, at gasmålerne normalt afmåles én gang årligt.

Kunderne betaler på det grundlag for deres forventede forbrug i fire bidder henover året, og de får så penge tilbage eller en ekstraregning i foråret.

Det statslige distributionsselskab, Evida, har kun én gang om året afleveret data på kundernes forbrug til gasleverandørerne. Men det vil blive lavet om i år, så selskaberne fremover kan afregne kundernes reelle forbrug fire gang om året.

Det glæder man sig over hos gasleverandørerne.

- Vi kan se, at den store reaktion på den her energikrise kommer i efteråret, og det har vi ikke kunnet tage højde for i vores aconto-prissætning. Det er ikke sådan, at vi har været ude og bevist opkræve en masse penge, siger Jack Kristensen, funktionschef hos Andel Energi.

Han forklarer, at der historisk ikke har været den store interesse for at aflæse sin gasmåler oftere. Derfor har man ikke investeret i digital aflæsning på samme måde som med elnettet.

- Men når du har så volatile priser, og du har et behov for at reagere på den energikrise, vi har været i, så er det ikke nok med én aflæsning om året, siger han.

Også direktør Mads Brøgger fra Norlys Energi er glad for, at aflæsningerne fremover vil blive kvartalsvise.

- Vi har glædet os til at have data til at levere de her regninger, for det er der rigtig mange kunder, der har efterspurgt, siger han.

Norlys oplyser også, at når selskabet sender acontoregninger ud til kunderne, gør man det cirka en måned inde i perioden. På den måde lægger selskabet også ud for kundernes forbrug.

Fyrede i brændeovnen og satte blæsere op

I Randbøldal fik Morten Barnkob i efteråret anslået, at hans forbrug til at opvarme familiens 195 kvadratmeter store bjælkehus blev højere, end det plejede.

- Hvorfor gør man det i år? Om det er et forsigtighedsprincip, så man har lidt flere penge at lege med hos selskaberne... det tænker jeg, siger han.

- Og samtidigt afregner de til nogle af de højeste kubikmeterpriser, der er i 2022, siger han.

Men familien kastede sig ind i krigen mod gasregningen.

De skruede ned for varmen og monterede digital styring på radiatorerne.

- Derudover har vi brændeovn, som vi har valgt at fyre heftigt op i i løbet af dagen. Måske om morgenen, inden vi tager på arbejde, og så bliver den tændt, lige så snart vi kommer hjem fra arbejde, fortæller han.

Desuden har han lavet varmeflytning med blæsere, der tænder automatisk ved en bestemt temperatur og flytter varmen til det næste rum.

- Så jeg var sikker på, at vi ville få penge tilbage. Hvor meget vidste jeg ikke, siger han.

Han mener, at det var mest retfærdigt, hvis gassen blev afregnet hver måned.

- Lige nu er vi blevet afregnet en kubikmeterpris, som er januars kubikmeterpris, siger han.

- Så der er mange mennesker, der har haft et ufrivilligt lån til både forsyningen og distributørerne, som jeg ikke synes er helt i orden, siger han.

Forbrugerrådet Tænk: Det er forbrugernes penge

Afregninger hver måned mener man dog ikke er et realistisk mål, lyder det fra Forbrugerrådet Tænk. Her stiller man sig tilfredse med, at afregningen nu kommer til at foregå fire gange om året.

- Det er jo en energikilde, som vi skal have udfaset, så den løsning, man har lavet nu, er vi sådan set tilfredse med, siger direktør Mads Reinholdt.

Han opfordrer dog energiselskaberne til ikke at opkræve mere i aconto, end der er behov for.

- Det er jo kundernes penge, og derfor skal gasselskaber også være opmærksomme på ikke at opkræve for meget. Vi ser jo rigtig mange eksempler på, at der blevet opkrævet rigtigt meget for meget, og jeg ser desværre rigtigt få eksempler på, at der er opkrævet for lidt, siger han.