Gavmildhed er in blandt verdens rigeste

I USA gav rige privatpersoner i 2006 et rekordbeløb på 223 milliarder dollars til godgørende formål, men også i Europa, Rusland og Kina er den private gavmildhed på vej frem.

Den globale gavmildhed sætter nye rekorder. (© A.P. Graphics)

- Den, der dør rig, dør i vanære. Sådan sagde den amerikanske stålkonge Andrew Carnegie, og flere og flere af verdens rigeste følger opfordringen og giver dele af deres formue væk til godgørenhed. Det skriver Kristeligt Dagblad i dag.

I USA gav rige privatpersoner i 2006 et rekordbeløb på 223 milliarder dollars, eller ca. 1134 milliarder kroner, til velgørenhed, men også velhavere i andre dele af verden kan være med.

Global gavmildhed

I USA toppes listen over glade givere af investoren Warren Buffet, der har givet knap 41000 millioner dollars af sin betragtelige formue til godgørende formål.

Nummer to på listen er Microsofts grundlægger Bill Gates, der har sagt farvel til 28000 millioner dollars.

Også i Europa og Asien er især nyrige it-entreprenører begyndt at efterligne den amerikanske tradition for filantropi, og selv i Kina og Rusland, hvor en særligt rå form for kapitalisme ellers hersker, er nyrige velhavere blevet grebet af gavmildhed.

Den russiske oligark Roman Abramovich har eksempelvis givet millioner af dollar bort til at forbedre livsvilkårene for befolkningen i landets Chukotka-region.

Aflad for det gode liv

Ifølge Paul Schervish, der er professor i sociologi og direktør for forskningscenteret the Center on Wealth and Philanthropy på Boston College, motiveres de store gavegivere typisk af tre kernefaktorer.

- Den ene er den personlige glæde og tilfredsstillelse, som opstår, når man opfylder et direkte behov hos andre. Den anden er identifikationen med sin næste eller empati for andres skæbne. Og den tredje er taknemmeligheden over selv at være blevet begavet med et velsignet liv og et ønske om at "betale tilbage"," siger Paul Schervish til Kristeligt Dagblad.

Måske er den sidste faktor grunden til, at religion spiller en særlig rolle i velgørenheden.

I hvert fald viser en amerikansk undersøgelse, at troende amerikanere giver mere til velgørenhed end ikke-troende - og at 62 procent af den samlede private velgørenhed i USA går til religiøse formål.

Facebook
Twitter