Gebyrerne på boliglån eksploderer

Danmarks boligejere må bløde stadig flere penge i gebyrer til banker og realkreditinstiutter. Priserne er eksploderet, viser undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk.

(Foto: (Grafik) Ninni Munch Pettersson © DR Nyheder)

De danske boligejere med især variabelt forrentede lån danser en tæt dans med banker og realkreditinstitutter - og den flirt bliver en dyrere og dyrere fornøjelse.

Adgangsbilletten for at komme ind i butikken - altså alt det i et realkreditlån, der ikke er rente- er nemlig steget med op til 177 procent i pris siden år 2011. Det viser nye beregninger, foretaget af Forbrugerrådet Tænk.

De kraftige prisstigninger dokumenterer det, der allerede er kendt: Kunderne hos Nykredit/Totalkredit, Nordea Kredit og Danske Banks Realkredit Danmark må grave dybere og dybere i lommerne for at betale deres lån, mens kunderne hos Jyske Banks BRF Kredit foreløbig er sluppet en smule billigere.

Svimlende stigninger

Således er prisen på bidrag og kursskæring steget svimlende 177 procent hos Nykredit/Totalkredit i perioden fra 2011 til 2016. Hos Realkredit Danmark er prisen steget med 130 procent, mens Nordeas kunder er blevet præsenteret for prisstigninger på 124 procent.

Hos BRF Kredit, hvor man foreløbig ikke er gået med den seneste omgang prisstigninger, er prisen steget med 90 procent i perioden.

Beregningerne dækker både over bidragssatsen og den sværere gennemskuelige kursskæring, som instituttet snupper til sig selv, når et variabelt lån refinansieres.

Ifølge tal fra Nationalbanken, er danskernes samlede udgifter til bidragssatser steget markant i perioden. I tredje kvartal måtte danskernes således slippe 4,2 mia. kroner til bidragssatser - en stigning på 73 procent på fem år.

Lad kunderne slippe ud

Ifølge formand for Forbrugerrådet Tænk, er gebyrstigningerne især et problem, fordi kunderne ikke umiddelbart kan tage sit tøj og gå.

- Samtidig med den uventede stigning i omkostninger er man jo reelt sat skatmat. For det kan nemt koste 15-20.000 kroner eller mere at skifte realkreditselskab. Bidragssatsernes fortsatte himmelflugt viser konsekvensen af, at realkreditinstitutterne kan hæve gebyrerne, som de vil, fordi forbrugerne på grund af de høje skifteomkostninger reelt set er låst til deres selskab. Det er et dybt urimeligt aftaleforhold, skriver Anja Philip.

Hun opfordrer politikerne til at gøre mere for forbrugerne, der rammes af stigende gebyrer.

- Det er realkreditinstituttet, der ændrer vilkårene i den indgåede aftale, når de hæver bidragssatsen, og derfor er det kun rimeligt, at forbrugerne får en reel mulighed for at komme ud af aftalen, siger hun.

Hos Syddansk Universitet, er lektor i boligøkonomi, Morten Skak overbevist om, at prissitigningerne skal tilskrives øgede lovkrav til polstring hos sektoren. Spørgsmålet er, hvor længe endnu, man kan bruge det argument.

- Som det har udviklet sig, er institutterne i dag rimelig polstrede. Men de vil også allesammen gerne have kapital til at udvide deres forretning. Det det er lidt uklart, hvor meget de skal overpolstres for at kunne det, og om der kommer endnu skrappere krav i fremtiden, siger Morten Skak.

Han peger på, at sektorens indtjening er højere end tidligere - men også, at danske boliglån fortsat er billigere end i udlandet.

I efteråret kom et ekspertudvalg, nedsat af regeringen, med anbefalinger til regulering af området, men det mest kildne forslag, nemlig at boligejerne skal kunne slippe billigt ud af et lån, hvor gebyret hæves, er indtil videre faldet til jorden.