Gebyrlavinen ruller: Endnu en bank hæver omstridt gebyr

Et udskældt gebyr på visa-dankortet stiger nu også for kunderne i Handelsbanken.

Flere banker hæver for tiden valutakurstillægget, der er et gebyr, visa-dankort-brugere betaler, hver gang de betaler i udlandet. (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

Kunderne i Handelsbanken bliver ramt af samme gebyrstigning, som Nordea, Danske Bank og Jyske Bank fik hård kritik for i TV Avisen i går.

Fra 1. august skal bankens kunder aflevere 1,5 procent af deres betalinger til Handelsbanken mod tidligere 1,0 procent, når de bruger deres visa-dankort i europæiske butikker.

Det viser den nyeste prisliste fra Handelsbanken.

- Vi har vurderet, at der var plads til en stigning, siger bankdirektør Peter Møller fra Handelsbanken til DR Nyheder.

Hvad mener du med "plads til en stigning"?

- Det er en forretningsmæssig beslutning.

Men har I kigget på konkurrenterne, før I vedtog jeres prisstigning?

- Nu vil jeg ikke udtale mig om konkurrenterne.

Men jeg spørger blot, om I har kigget på offentligt tilgængelige priser fra andre banker?

- Det er ikke unaturligt, at vi kigger rundt og følger med i markedet, siger bankdirektør Peter Møller, der samtidig forklarer, at valutakurstillægget på visadankortet stiger i forbindelse med en større omlægning, hvor andre gebyrer også sættes op eller ned.

Prisstigningen bliver kritiseret af en af bankens kunder.

-Det er frækt. 50 procent er en ganske stor stigning, og jeg vil gerne have en god forklaring på, hvorfor vi som kunder skal betale mere, siger Lise Markussen, kunde Handelsbanken.

Hun finder det mærkværdigt, at en stribe af de største banker i Danmark stort set samtidig hæver det samme gebyr på visa-dankortet, og at deres priser nu er fuldstændig ens.

Fælles for Nordea, Danske Bank, Jyske Bank og nu også Handelsbanken er, at gebyret stiger til 1,5 procent på betalingerne i Europa og 2,0 procent på betalingerne i resten af verden.

For en familie, der bruger 20.000 kroner på en ferie i USA, betyder det, at de kommer til at betale 400 kroner i gebyr til banken, hvis de vælger at betale med visa-dankort hver gang, de bruger penge.

Prisstigningerne vil give bankerne en merindtægt på samlet over 100 millioner kroner årligt, fremgår det af et skøn, som Forbrugerrådet Tænk har foretaget for DR Nyheder.

Ifølge Forbrugerrådet er gebyrstigningerne ulovlige, og derfor bliver bankerne nu meldt til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Bankerne afviser lovbrud.

Artiklen er opdateret fredag eftermiddag med kommentarer fra Handelsbanken.

Bryder bankerne loven?

  • Ifølge Forbrugerrådet Tænk overtræder de tre banker betalingstjenestelovens §79 ved at hæve deres valutatillæg på visa-dankortbetalinger i Europa med 50 procent.

  • Paragraffen fastslår følgende:

  • ”Ved fastsættelse af gebyr m.v. i forbindelse med gennemførelse af betalingstransaktioner med et betalingsinstrument som nævnt i § 6, nr. 9, må der ikke anvendes urimelige priser og avancer. Ved urimelige priser og avancer forstås priser og avancer, der er højere, end hvad der ville være tilfældet under virksom konkurrence.”