Gennembrud: Nu kan hjemløse også få et hævekort

Banker og kommuner er blevet enige om at sikre hjemløse en bankkonto.

En hæveautomat har hidtil været fremmed land for de hjemløse. Men en aftale mellem KL og Finansdanmark giver de hjemløse mulighed for at oprette en bankkonto. Her ses kontrasten på Vesterbrogade i København (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

Siden checken blev sløjfet ved årsskiftet, har hjemløse haft svært ved at få udbetalt deres kontanthjælp.

I stedet for checken skal de hjemløse bruge et betalingskort og en bankkonto. Men det kan de kun få, hvis de har en adresse, og det har de ikke, når de bor på gaden.

En udfordring, som Kommunernes Landsforening og bankernes brancheorganisaton Finansdanmark nu har fundet en løsning på:

- Der var kritik af, at hjemløse ikke kunne få eller havde svært ved at få en bankkonto. Den handske tog vi op. Vi vil gerne tage et samfundsansvar, også for de kunder vi ikke tjener så meget på, siger Kenneth Joensen, der er juridisk direktør i Finansdanmark.

Uden en bankkonto er den hjemløse mødt op på forvaltningen for at hente en underskrevet lap papir. Derefter er den blevet afleveret til banken, hvor en kommunal medarbejder kan hæve pengene sammen med den hjemløse.

Men det har givet store penge på lommen og gjort den hjemløse sårbar i det hårde gademiljø:

- Pludselig har man alle de penge på en gang, og så har pushere måske stået lige bagved og hævet folks kontanthjælp. Der er flere eksempler på røverier, hvor de hjemløse får stjålet deres kontanthjælp, siger Christina Strauss, der er landsformand for de hjemløses fællesorganisation, Sand.

Pinkode og hævekort

Bankerne har blandt andet stået med den udfordring, at den hjemløse ikke har haft en adresse, hvor pinkoden og kortet kunne sendes hen.

Derfor bliver adresserne splittet op, så der ikke er risiko for at blande pinkode og kort sammen.

- Rent praktisk bliver pinkoden og hævekortet sendt to steder hen af sikkerhedsmæssige årsager. Hævekortet kan den hjemløse hente i sin bank, mens pinkoden kan sendes til kommunen, så man kan hente den på kommunekontoret. Dermed sikrer vi, at den hjemløse på en sikker måde kan få en bankkonto, og det er vi glade for, siger Kenneth Joensen.

Snubletråd i hvidvaskloven

En anden knast i at sikre, at hjemløse for fremtiden kan få en bankkonto, har været hvidvaskloven, som kræver, at bankerne altid har adressen på sine kunder. Den udfordring løser bankerne ved, at den hjemløse kan møde op med en medarbejder fra kommunen eller medtage en erklæring fra kommunen om, at den pågældende er hjemløs.

- På den måde sikrer vi, at vi efterlever reglerne i hvidvaskloven, siger Kenneth Joensen.

Christina Strauss glæder sig over, at det nu bliver muligt for en hjemløs at oprette en bankkonto og få et betalingskort.

- Det er helt fantastisk. Danmark er blevet mere digital, og derfor er det blevet mere problematisk at være hjemløs. Det her sikrer, at de hjemløse ikke bliver ladt i stikken mere og giver tryghed blandt andet fordi, man ikke behøver have kontanter på sig, siger landsformanden i Sand.