Gigantisk mangel på arbejdskraft truer

100.000 skal hentes til det danske arbejdsmarked udefra, hvis vi ikke får reformer af efterløn og dagpenge. Det mener Institut for Fremtidsforskning.

Bioteknologi er et af de fagområder, der vil mangle hænder. (© colourbox.com)

Med mindre danskerne dropper efterlønnen, justerer dagpengesystemet eller på anden vis tilbringer mærkbart længere tid på arbejdsmarkedet, så får vi brug for mindst 100.000 nye kolleger fra udlandet de kommende otte år.

Ellers er der ikke hænder og hoveder nok til at fylde stillingerne på virksomheder, sygehuse og andre steder i samfundet. Det viser en rapport, som Institut for Fremtidsforskning har lavet for Udlændingeservice, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag.

Naboer kan ikke levere

Rapporten viser samtidig, at de 100.000 medarbejdere ikke bare kan hentes i nabolande som Sverige, Tyskland og Polen, som Danmark i høj grad gjorde under højkonjunkturen for få år siden.

De skal primært hentes i lande som Kina, Indien eller Rusland, siger fremtidsforsker Sally Khallash, der står bag rapporten:

- Lande som Tyskland, Polen og Sverige står over for de samme demografiske udfordringer som os med færre unge og flere ældre, så de vil opleve samme arbejdskraftmangel som os. Derfor skal vi i højere grad fokusere på lande, der har et relativt højt uddannelsesniveau, men hvor mulighederne i selve landet er begrænsede, siger hun.

Højtuddannede en mangelvare

For det er især højtuddannede, Danmark får brug for - f.eks. ingeniører, it-specialister og eksperter i bioteknologi. Siden 2004 er antallet af højtuddannede, der har fået arbejdstilladelse i Danmark, femdoblet til 3.600 sidste år. Men vi skal buge mange flere de kommende år - og får vi ikke dem, vil Danmark sakke bagud i den internationale konkurrence, advarer fremtidsforskeren:

- Vi er afhængige af, at de kommer - og derfor skal vi forberede os på det, lovgivningsmæssigt og mentalt, siger hun.

Udlændingeservice har bestilt rapporten om det danske arbejdskraftbehov for at få mere viden om, hvilken udvikling, der kan ventes på området.

FacebookTwitter