Gimse er på førtidspension og må vente to år på mærkbar indkomststigning: ’Det er dybt uretfærdigt’

Lønstigninger på arbejdsmarkedet slår først igennem i offentlige ydelser som førtidspension om to år.

Gimse Læsaa trækker regnslaget af sin grå elscooter, der står parkeret på våde fliser.

Turen går lige om lidt mod Ringsted Station, hvor førtidspensionisten ofte leder efter tomme flasker.

- Det har jeg gjort siden i sommer. Min søn ønskede sig nogle bestemte sko, jeg ikke kunne give ham. Han besluttede, at han gerne ville hente folks pant, og så er vi bare fortsat med det:

- Det er ofte om aftenen, jeg kører en tur op på stationen og kigger i skraldespandene og rundt omkring, siger Gimse Læsaa.

Fagbevægelsen forventer lønstigninger på 10-12 procent i løbet af to år i de nye overenskomstaftaler, der i øjeblikket er til afstemning hos private lønmodtagere.

Pengene kan betale store dele af den ekstraregning, der i den seneste tid er kommet fra de stigende priser på alt fra mad til el.

Men prisstigningerne vil altså fortsætte med at udhule værdien af overførselsmodtageres indkomst noget tid endnu.

- Jeg synes, det er dybt uretfærdigt, og jeg forstår ikke, at man ikke kan regulere med det samme. Det er jo nu, vi står og mangler pengene, siger Gimse Læsaa.

Beholder hundene

Ifølge Finansministeriet vil ydelsen for førtidspensionister stige fra 232.320 kroner i 2022 til 236.656 i 2023. En stigning på 1,8 procent eller svarende til 4.336 kroner om året før skat.

Gimse Læsaa mener ikke, at det er retfærdigt, at overførselsmodtagere skal vente to år, før de får mærkbart flere penge.

Gimse Læsaa blev førtidspensionist "for mange år siden", fordi hun faldt under sin graviditet med sit ældste barn. Siden fik hun blandt andet en diskusprolaps.

- Lige nu får jeg medicin hver sjette time, siger Gimse Læsaa.

Hun siger, at familien, der udover hende selv tæller to børn på henholdsvis 11 og 14 år, har skåret helt ind til benet allerede.

- Bilen er røget. Vi tager til Stop Mad Spild-arrangementer, når der er overskud til det:

- Og der er meget skarp tid på, hvor meget børnene må spille computer. Hvis strømmen er billig, er jeg til at forhandle med, siger Gimse Læsaa og tysser på sin ene hund.

Hvorfor har du ikke solgt jeres hunde?

- Jeg prioriterer vores hunde. Vi har talt meget, om de skulle aflives, men den ene fungerer som en servicehund for min dreng med autisme. Det er tryghed for ham. Dyr kan bare nogle andre ting, som vi mennesker ikke kan, siger Gimse Læsaa.

- Det er ikke sjovt

Hun stillede i januar et borgerforslag om at give førtidspensionister et ekstraordinært tillæg på grund af den høje inflation. Indtil videre har det fået 466 støtter.

Gimse Læsaa, fjerner man ikke et incitament til at arbejde, hvis folk på overførselsindkomst skal have flere penge?

- Nu har jeg selv været på kontanthjælp. Og de fleste er parkeret på kontanthjælp, fordi det er så svært at få en førtidspension i dag. Og jeg tror ikke, at der er mange på kontanthjælp, der synes, at det er sjovt, eller fordi de synes, at det er nemt. De fleste vil gerne arbejde, siger hun.

Gimse Læssa fortæller, at hun var meget lettet, da hun fik sin førtidspension, men at det ikke er en dans på roser.

- På den anden side var det megahårdt, for din identitet ryger jo fuldstændig. Folk spørger altid ’hvad laver du?’ til en fødselsdag. Det er jo ikke fedt at skulle sige, at jeg er på førtidspension, siger Gimse Læsaa.