Gipsplader er fulde af skimmelsvamp

Nye gipsplader indeholder skimmelsvamp allerede når de sættes op i boligen.

Hver eneste gipsplade DTUs forskere har testet, indeholdt skimmelsvamp (Foto: Jeppe Bruun Christensen © dr)

Sporer fra sundhedsskadelige skimmelsvampe befinder sig allerede i gipsplader, når vi køber dem i byggemarkedet. Det viser forsøg på Danmarks Tekniske Universitet.

Forsøgene blev foretaget på flere slags gipsplader fra forskellige producenter - indkøbt i forskellige byggemarkeder - og indkøbt på forskellige tidspunkter.

Men resultaterne var ens.

- Vi har fundet ud af, at der faktisk er skimmelsvampe i den nye gips - og det er uanset hvilket fabrikat det er - eller hvor de er købt, siger lektor Birgitte Andersen fra DTU Systembiologi til Penge på DR1. Gipsplader er et populært byggemateriale, som bruges til skillevægge, beklædning af ydervægge og lofter. Man har længe vidst, at gipsplader ofte er udsat for angreb af skimmelsvamp.

- Gipsplader er et særligt problematisk byggemateriale, fordi det inde i midten er fyldt med gips, som er super god til at optage vand og kan holde på det i meget lang tid. Og på overfladen sidder der pap, som er et glimrende næringsmiddel til skimmelsvampe, siger professor Lars Gundersen fra Statens Byggeforskningsinstitut.

Men der var en ting, der vakte forskernes nysgerrighed.

- I løbet af de mange år, jeg har kigget på byggematerialer, har vi kunnet forudsige, hvilke svampe, der ville være på gips, fordi det var altid de samme. Det kan da ikke være et tilfælde. De må have en eller anden fælles kilde eller oprindelse, siger Birgitte Andersen.

Mistanken retter sig mod det papir, der er i gipsplader.

- Sådan en gipsplade er omgivet af genbrugspapir, og alt tyder på at skimmelsvampene allerede sidder i papiret, når gipspladen kommer fra fabrikken, siger Birgitte Andersen.Genbrugspappet kan indeholde svampesporer Det var mangel på mælk og brød - og en tur i Irma - der satte Birgitte Andersen på sporet. For bag butikken fik hun øje på en palle fyldt med pap og papir til genbrug.

- Der havde det stået i et par dage, og det regnede, og pappet begyndte at blive sådan lidt sort i kanterne. Og så tænkte jeg, at det var måske derfra skimmelsvampen kom, siger hun.

Meget tyder på, at skimmelsvampe-sporer overlever forarbejdningen af gammelt papir og pap til nyt genbrugspapir.

- Nogle af disse svampesporer overlever og deres sporer indlejres i det papir, som bliver lavet om til nyt genbrugspapir. Så ligger de klar til at spire, hvis tingene skulle blive våde, siger Birgitte Andersen.Hold pladerne knastørre Det gør det ekstremt vigtigt at holde gipsplader knas-tørre.

- For forbrugerne betyder det, at man kan være ret sikker på, at der kommer skimmelvækst i pladerne, hvis de bliver våde, siger hun.

Også Statens Byggeforskningsinstitut anbefaler, at man er ekstra opmærksom på gipsplader og fugt.

- Det er jo et moderne byggemateriale, hvor det der med at holde det tørt fra fabrikken til byggepladsen til boligen og til den daglige brug, det er meget afgørende, siger professor Lars Gundersen.