Global opvarmning kan gøre dansk vin populært

Danmark og det nordlige Europa kan blive nye store vinproducerende områder i takt med den globale opvarmning gør klimaet mere mildt. Til gengæld falder andre lande fra.

- Når det gælder vinene, så kan vi smage klimaændringerne, siger en klimaekspert til Los Angeles Times (Foto: © AP Graphics, AP Graphics)

Avisen Los Angeles Times har bedt en række vineksperter og klimaeksperter om at give et bud på, hvordan den globale opvarmning ændrer verdens vinkort. Og skal man tro avisen, så går dansk vinproduktion en lys fremtid i møde.

Verdens fineste hvidvin kan komme fra Danmark og Sverige. Det sydlige England og Canada er også godt med, og skal det være superb rødvin, så må det være den tyske, lyder vurderingen.

Vinens hjemland i problemer

Det ser til gengæld skidt ud for de sydfranske vine, de spanske, de californiske og de australske. Det er områder, der kan blive så varme, at det ikke længere kan lade sig gøre at fremstille kvalitetsvine.

Der er ingen tvivl om, at den globale opvarmning ændrer vinene, siger vineksperten Jancis Robinson. Og en klimaekspert er enig:

- Når det gælder vinene, så kan vi smage klimaændringerne, siger klimaeksperten Gregory Jones fra Oregon University.

Temperaturen stiger fortsat

De seneste ni år har været blandt de 25 varmeste, der er registreret i USA, og 2005 var det varmeste år, der er målt i USA. Samme tendens har kendetegnet Europa.

Præsident George W. Bush lovede i sin tale til nationen i nat dansk tid, at han vil gøre noget ved klimatruslen.

Men måske for sent til at forhindre en ny Lolland Riesling eller Lolland Sauvignon Grand Cru, skriver Ritzaus Bureau.