Gode nyheder for dansk økonomi: 'Ser ud til, at vi undgår en alvorlig krise'

Dansk økonomi har vist sig særdeles robust, viser ny redegørelse.

Fungerende økonomiminister Stephanie Lose (V) tegner nu et lysere billede af udsigterne for dansk økonomi. Foto: Olafur Steinar Gestsson, Ritzau Scanpix

Selv om der er skrevet det ene skrækindjagende kapitel i fortællingen om dansk økonomi det seneste år, så ser det nu ud til, at det hele kan ende lykkeligt.

Inflationen har været tårnhøj, boligpriserne er faldet massivt og der har været frygt for en decideret længerevarende økonomisk krise.

Men nu blæser der nye og mere rolige vinde over dansk økonomi er hovedkonklusionen i regeringens Økonomisk Redegørelse, som vurderer, hvordan økonomien vil udvikle sig i år og næste år.

Det går nemlig rigtig fint for økonomien i vores lille land trods de massive udfordringer.

Den mest glædelige nyhed er, at regeringen spår, at væksten i vores bruttonationalprodukt bliver noget højere, end regeringen selv havde forventet for bare to måneder siden.

Det lyder nemlig nu, at vi ser ind i en vækst på 0,6 procent i år mod 0,2 procent i marts. Det er dog stadig en langt mindre vækst end i 2022, som var på 3,8 procent.

Derfor ser det nu til 'at vi kan styre uden om en alvorlig økonomisk krise og ser ind i en mildere opbremsning i økonomien', lyder det fra fungerende økonomiminister Stephanie Lose (V), der også siger, at:

- Dansk økonomi har vist sig at være særdeles robust og står med et stærkt udgangspunkt, siger hun i en kommentar til redegørelsen.

Topprioritet at skabe tryghed

Men til trods for, at regeringen nu ser lidt lysere på økonomien, så skal vi stadig være på vagt, lyder budskabet fra ministeren på et pressemøde i forbindelse med præsentationen af redegørelsen.

- Det betyder ikke, at vi kan afblæse de økonomiske udfordringer, der er i dansk økonomi. Og det er en topprioritet at skabe tryghed for danskerne og danske virksomheder.

En af udfordringerne er, at inflationen - altså stigningen i priserne - stadig er høj. På et normalt år sigter man efter en inflation på cirka to procent.

I år forventer regeringen, at inflationen rammer 4,3 procent, og næste år lyder forventningen på tre procent.

- Det er meget positivt, at inflationen er faldet markant. Inflationen er faldet seks måneder i træk, og det viser, at vi er på rette vej, men den skal stadig længere ned, siger Stephanie Lose.

Herunder fortæller ministeren om status og udsigterne for boligmarkedet:

Hårde nyheder for boligejerne

Selv om der er gode nyheder for økonomien som helhed, så kan landets boligejere ikke strække armene op over hovedet i jubel.

For faktisk vurderer regeringen nu, at boligpriserne i år faktisk kommer til at falde 9,2 procent. Det er noget mere end forventningen i marts.

Det skyldes blandt andet de højere leveomkostninger som følge af den høje inflation, og at boligkøberne generelt er blevet mere tilbageholdende.

- Strammere krav til boligkøbernes økonomi fra kreditinstitutterne bidrager også til at reducere efterspørgslen efter ejerboliger. Samtidig skal udviklingen på boligmarkedet også ses i lyset af den kraftige fremgang under coronapandemien, lyder det i redegørelsen.

Den fungerende økonomiminister Stephanie Lose siger på pressemødet:

- En stor del er faldet i boligpriserne er sket. Det er vores vurdering, at boligpriserne er ved at stabilisere sig - formentlig allerede til næste år. Så det er godt nyt for boligejerne, siger hun.

Til næste år er der regeringens forventning, at boligpriserne samlet vil falde med 0,5 procent.

Boligpriserne i 2022 var også på lidt af en rutsjetur - herunder kan du se, hvad det betød for priserne i din kommune.