Gode råd: Sådan forhandler du renten ned i banken

Vi skal blive bedre til at forhandle om prisen i banken, og vi skal ikke tøve med skifte bank, siger Forbrugerrådet Tænk.

Forhandel med banken om prisen og skift bare, hvis du kan få udlånsrenten billigere et andet sted. (© colourbox)

Det er alt for dyrt at låne penge i banken. Bankernes udlånsrente til private kunder er i gennemsnit 2,5 procentpoint for høj, konkluderer en ny økonomisk analyse fra Aarhus Universitet.

Det får flere økonomer til at pege på, at vi skal blive bedre til at spørge hos flere banker, når vi optager lån, og løbende forhandle med banken om priserne.

Forbrugerrådet Tænk anbefaler, at du tænker på banken på samme måde, som når du står over for en bilforhandler og prutter om prisen.

- Stol på dig selv og hold dig ikke tilbage over for din bank. Hvis du har en sund økonomi, kan du bare gå til makronerne, siger seniorøkonom Morten Bruun Pedersen.

Her er en guide til, hvordan du forhandler prisen ned i din bank:

1. Styr på rente og lån

Allerførste skridt er, at du for eksempel via netbank finder frem til to ting: 1) Hvad du betaler i rente på dine lån netop nu, 2) Derefter skal du liste op, hvor store dine lån helt præcis er.

2. Kend markedet

Herefter går du ind på hjemmesider som pengepriser.dk eller mybanker.dk.

Her kan du sammenligne priser, for at undersøge, hvor billig en rente, du kan få, på lige præcis de lån, du har i dag i en anden bank, som du godt kunne se dig selv i.

3. Forbered dig godt

Lav et budget og hav alle papirer klar, inden du skal forhandle med banken.

Det er også vigtigt, at have styr på dine argumenter og være klar til at fremhæve din økonomisk styrke overfor din bank.

Gode argumenter kan for eksempel være, at du har et godt og sikkert job, du har sjældent overtræk, du ejer noget, som banken kan få pant eller at du bruger netbank og trækker derfor ikke på bankens ressourcer.

4. Kontakt din bank

Ring til din bank og bed om et møde. Forklar banken, at mødet handler om, at du gerne vil have lavere priser, og bed gerne om at mødes med én, der kan tage beslutninger.

Sørg for at alle aftaler, du laver med bankrådgiveren, bliver skrevet ned.

5. Skift bank

Et bankskifte kan være en rigtig fornuftig ting for mange, og ifølge Morten Bruun Pedersen skal du ikke tøve med at skifte, hvis forhandlingerne med din egen bank ikke fører nogen vegne:

- Sidste år lavede vi en beregning for en modelfamilie, som viste, at familien kunne spare 30.000 kroner på at vælge den billigste bank frem for den dyreste, siger han.

Og et bankskifte kan gøres relativt enkelt. Du kan for eksempel bruge en bankskifteportal for eksempel gennem Forbrugerrådet Tænk, der samarbejder med mybanker.

Du kan også gøre det selv. Når du har fundet den bank, du ønsker at være kunde i, skal du blot kontakte dem, så klarer banken stort set resten af bankskiftet.

Se flere gode råd på Forbrugerrådet Tænks hjemmeside her.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter