Gode råd: Tjek din forsikring inden du lejer ud

Privat udlejning af alt fra boliger til boremaskiner eksploderer i vækst, men det kan være en rigtig god idé at se forsikringen igennem, før eventyret går i gang.

Der er lige nogle ting, du bør tjekke op på, inden du overlader nøglen til din bil eller dit hjem til lejere.

Det kan være fristende at sætte sit hjem eller sine ejendele til leje på nettet for til gengæld at få råd til lidt luksus som for eksempel en ekstra ferie med familien. Men pas på. Du er nemlig ikke altid sikret, hvis noget går galt, når du lejer dine ting ud.

Så hvad gør du, hvis der mangler noget, eller dine ting er gået i stykker, i forbindelse med udleje af dit hjem? Eller hvad nu hvis den, der lejer din bil kører galt?

Det er langt fra altid, at dine egene forsikringer dækker, så der er al mulig grund til at sikre dig mod ulykker, inden de sker.

Hvis noget går galtDen største udbyder af private boliger i Danmark, amerikanske Airbnb, oplyser på deres hjemmeside, at deres værtsgaranti ikke er en forsikring, og at den ikke erstatter en indboforsikring.

Derfor anbefaler de, at man gennemgår sine egne forsikringer først. Problemet er bare, at den sjældent dækker.

- Har man lukket en fremmed ind, som så tømmer éns bolig eller ødelægger noget, mens man er væk - det kan man ikke dække sig ind for, siger pris- og produktchef hos Tryg Lisbeth Kristensen.

Stor forskel på dækningen

Derfor må du stole på en af de utallige hjemmesider, der har specialiseret sig i at leje andres ting ud. De stiller ofte en garanti til udlejeren, men der er stor forskel på, hvor meget den dækker.

Den tyske udlejningsside Wimdu stiller for eksempel en garanti på op til 500.000 euro - men ikke i Danmark.

Har din lejer en ansvarsforsikring, kan den dække ødelagte ting i din bolig, men det kræver, at du kan få kontakt til dem igen. Specielt når det gælder udenlandske turister kan du som udlejer havne i en svær situation.

- Når lejeren er væk, så er det dig, der dybest set hænger på skaderne, siger Lisbeth Kristensen, der påpeger, at udenlandske forsikringer ikke altid ligner de danske.

Boligmarkedet er med andre ord broget og kan være svært at hitte rede i.

Bilen kan sikres

Nå det gælder privat biludlejning, er det til gengæld mere ligetil: Din egen bilforsikring træder ud af kraft, hvis du lejer den firhjulede ud til fremmede.

Derfor samarbejder de to spillere på det danske marked, MinbilDinbil og GoMore, begge med et forsikringsselakab, der dækker øsen med en særlig forsikring, når det ikke er dig selv, der sidder bag rattet.

- At leje sin bil ud bygger på tillid. Bilejerne skal ikke tage en risiko, og derfor betyder forsikringen ekstremt meget for vores forretning, siger medstifter og direktør i MinbilDinbil, Valerio Sandri.

- Vi ville ikke have startet projektet op uden en forsikringspartner. Det ville være for risikabelt både for os og for bilejerne, siger han.

Sørg for dig selv

Har du planer om at leje dit service eller andre ting ud gennem en hjemmeside, kan du også være heldig, at der er en forsikring.

Lejer du til gengæld det musselmalede ud til naboen, skal du være varsom.

- Så skal man se på om lejer eller udlejer har en indboforsikring, der kan dække skaden. Hvis ikke det er tilfældet, så er det lejerens ansvarsforsikring, der går ind og dækker skaden de første 30 dage af lejeperioden, siger Lisbeth Kristensen.

Er der ingen forsikringer, bliver det en privat sag mellem udlejer og lejer.