Goldman Sachs sætter resten af sine Dong-aktier til salg

Investeringsbanken vil sælge sine resterende 11,4 millioner aktier i det danske energiselskab.

Dong Energy kan ikke udtale sig, om der allerede ligger et konkret tilbud på bordet for aktierne. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs kan snart være helt fortid i det danske energiselskab Dong Energy.

I hvert fald har banken sat den resterende del af sine aktier i Dong Energy til salg. Det bekræfter det danske energiselskab over for DR Nyheder.

- Det er korrekt, at de har sat deres aktier til salg. Det svarer til 2,7 procent af de samlede aktier i Dong Energy, lyder det fra deres presseafdeling.

Det er Goldman Sachs' Luxembourg-baserede datterselskab New Energy Investment, der ejer aktierne i Dong, og som står for salget.

Dong Energy kan ikke udtale sig, om der allerede ligger et konkret tilbud på bordet.

Helt præcis drejer det sig om 11.435.215 aktier, fremgår det af en koncernmeddelelse. Ligeledes fremgår det, at Dong Energy ikke får noget provenu af handlen.

Solgte ud i august

Senest Goldman Sachs solgte ud af det danske energiguld var 30. august. Her satte de 7,5 millioner aktier til salg til en samlet børsværdi af næsten 2,5 milliarder kroner.

Investeringsbanken solgte også en stor aktiepost i maj. Dengang vurderede investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet, at det var et skridt på vejen mod, at Goldman Sachs er på vej helt ud af Dong.

- Det mest sandsynlige er, at Goldman Sachs ikke længere er aktionær i Dong, når vi når slutningen af 2017, sagde Per Hansen i den forbindelse.

Den største ladning aktier blev dog afhændet i februar, hvor aktier for 5,8 milliarder blev solgt.

Købte sig ind i 2014

Goldman Sachs købte sig ind i det dengang 100 procent statsejede energiselskab i 2014 for otte milliarder kroner, efter at et flertal i Folketinget havde besluttet sig at sælge 40 procent af aktierne.

Aftalen om at lade Goldman Sachs indgå som storaktionær med en andel på 17,9 procent vakte stor polemik blandt politikerne. Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen og Mogens Lykketoft var de største kritikere af aftalen.

Salget fik store konsekvenser for den daværende regering. SF sad nemlig i regering med Socialdemokratiet og De Radikale på det tidspunkt og stemte for salget. Det førte til så megen intern splid i partiet, at SF endte med at træde ud af regeringen.

Mange hæftede sig særligt ved prissættelsen på Dong, som lød på 31,5 milliarder kroner.

Da Dong Energy blev børsnoteret i juni 2016, endte børsværdien med at være mere end tre gang højere. Derfor har de tjent massivt på handlen, og hvis de sælger deres resterende aktier til nuværende markedsværdi har de estimeret tjent mere end 11 milliarder kroner på handlen.

FacebookTwitter