Grafik: De største adelige godsejere i Danmark

Se kort og grafik over de adelige godsejere med de største godser.

(© DR Nyheder)

Regeringen har flertal for en ny lov, som sænker arveafgiften for familieejede virksomheder.

Over hele landet har adelige godsejere set frem til lavere arveafgift i mere end 20 år. For det kan være en dyr affære at give gods med jord, skov og ejendomme videre, forklarer Peter Borreby, der er udviklingsdirektør i Patriotisk Selskab og rådgiver for flere adelige godsejere.

- Det er en meget stor hovedpine, der forsvinder. Det gør, at vi har mulighed for at bevare de her ejendomme og kulturarv indenfor familierne. Det, tror jeg, er både vigtigt for familierne og for samfundet, at vi kan bevare ejendommene, som de er, siger Peter Borreby.

Og de adelige godsejere har faktisk en god økonomi, lyder vurderingen. I alt har 44 danske grever, baroner og andre adelige godser, som er mere end 100 millioner kroner værd. Det viser en kortlægning, som DR’s databaseredaktion har foretaget.

1. Greve Christian Moltke, Bregentved

Nummer 1. Christian Moltke står i spidsen for landets største gods, Bregentved midt på Sjælland. Greven er midt i generationskifte, hvor han overdrager Bregentved til sin søn, greve Frederik Moltke. Her får han overrakt pris af Prins Henrik i 2002. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

2. Lensgreve Bendt Wedell, Wedellsborg og Frijsenborg

Bendt Wedell er landet næststørste adelige godsejer. Men han anses for at være landets rigeste, da han har mange forretninger udover driften af godsets landbrug og skove. Her er han til middag på Fredensborg Slot i anledning af Dronning Margrethes fødselsdag i 2015 med sin hustru Pernille Korsbæk Poulsen. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

3. Greve Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille, Egeskov

Greven ved Egeskov Slot, Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille, ejer det tredjestørste gods i landet. Her er han med sin daværende hustru Caroline Søeborg Ohlsen D'Angleterre i København til statsbesøg for den mexicanske præsident. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix 2016) (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)