GRAFIK Derfor er Europas økonomi i knæ

Danske politikere kan ikke stille meget op over for den euro-krise, som er under opsejling.

Tysk stilstand, sydeuropæisk handlingslammelse, tung gæld og udeblevne prisstigninger.

En række faktorer kan ifølge danske eksperter føre til en regulær økonomisk krise i eurozonen (se grafik). Det vil sige de 18 lande, som benytter euroen som valuta, samt blandt andet Danmark og Storbritannien hvis valutaer er knyttet til euroen.

Og Danmark kan med sin relativt lille økonomi ikke stille meget op over for en eventuel krise, forklarer Jesper Rangvid, professor ved Handelshøjskolen i København, CBS, og en del af det ekspertudvalg, som kortlagde årsagerne til finanskrisens nedslag i Danmark.

- Danmark er en lille, åben økonomi, som udgøres af mere end 50 procents samhandel med andre lande. Vi er ekstremt afhængige af, hvordan det går i de andre lande. Det er meget svært at forestille, at dansk økonomi kan vokse, hvis ikke eurozonen vokser, siger han til DR Nyheder.

Ingen redning uden olie

Den britiske premierminister, David Cameron, advarer i dagens udgave af avisen The Guardian imod en potentielt forestående økonomisk krise i Europa. Hvis en sådan krise indtræffer, bør danske politikere naturligvis forsøge at holde dansk økonomi konkurrencedygtig, mener Jesper Rangvid, men:

- Det bliver virkelig svært at styre uden om krisen, hvis man ikke ligesom Norge kan finde olie i undergrunden. Det er meget svært at skabe vækst, hvis ikke de andre lande i eurozonen vokser.

Og konsekvenserne af en økonomisk krise i Europa er særdeles målbare, forklarer Jesper Rangvid.

- Hvis vi ikke har fremgang i økonomien, vil vi ikke opleve voksende velstand. Det vil sige, at det bliver svært at øge kvaliteten i den offentlige service, for eksempel i forhold til folkeskoler og universiteter.

Europa kobles af toget

Ifølge CBS-professoren vil en økonomisk euro-krise ikke kunne måle sig med den globale økonomiske krise fra 2008. Til forskel fra dengang vokser USA's økonomi nu, ligesom den amerikanske arbejdsløshed falder. Også mega-økonomier som Kinas og Indiens ser fornuftige ud.

Men de positive tendenser kommer ikke Europa til gode. Snarere tværtimod.

- Eurozonen risikerer at blive koblet af toget. Jeg tror ikke på, at vi får en så voldsom krise som i 2008, men i stedet en periode uden økonomisk vækst. Og det er slemt nok, for uden vækst bliver det svært at få bugt med arbejdsløsheden i eksempelvis Sydeuropa, siger Jesper Rangvid.