GRAFIK Det går dine mælkepenge til

Mælkebønderne får kun en lille del af den flade femmer, du giver for din minimælk.

(Foto: Grafik: Ninni Munch Pettersson © DR Nyheder)

Når du hiver en liter mælk ud af køleskabet i supermarkedet, dumper den ned i kurven og langer fem, seks, syv eller otte kroner frem til kasseekspedienten, så spekulerer du garanteret sjældent over, hvor pengene ender.

Men det gør mælkebønderne. For dem er det helt essentielt, hvor meget de kan tjene på hver enkelt liter.

I grafikken i toppen af artiklen kan du se, hvor mange af de fem kroner, som en discount minimælk fra Arla koster, der reelt havner hos den danske mælkeproducent, og hvor mange der ender i butikken. Nedenfor er et eksempel:

Fem kroner for en minimælk

Arlas mest populære mælk er discountminimælken.

Den koster fem kroner for tiden, oplyser Arla. Når du betaler for din mælk ved kassen, går halvdelen - altså 2,50 kroner - direkte til mælkebonden, mens 1 krone går til moms, lyder det.

De resterende 1,50 kroner er lidt sværere at dele præcist op.

En del af de 1,50 kroner går nemlig som fortjeneste til butikken, mens den anden del går til Arla, som så bruger nogle af pengene på forarbejdning af mælken, transport og emballage. Resten går til selskabet.

Præcis hvor stor en del af de 1,50 kroner butikken tager, må Arla ikke oplyse. Det varierer fra butik til butik.

Mælkebønderne får faktisk kun en lille del af den flade femmer, du giver for din minimælk. Læs mere om mælkepenge her: http://www.dr.dk/nyheder/penge/grafik-det-gaar-dine-maelkepenge-til

Opslået af DR Nyheder på 17. februar 2016

RETTELSE: Vi skrev tidligere, at 1,25 kroner gik til moms. Men det er kun 1 krone.