GRAFIK Disse tre fly kæmper om at blive Danmarks nye kampfly

Kapløbet om at blive Danmarks nye kampfly er i den afsluttende fase. Se kombattanterne her.

Det danske flyvevåben skal opgradere sit udstyr i luften.

De nuværende F-16 fly har snart aftjent værnepligten. Et nyere og mere moderne fly skal erstatte det, men hvilket fly er det helt store spørgsmål.

Udvælgelsesprocessen har været i gang siden 2007, hvor Projekt Nyt Kampfly under forsvarskommandoen blev oprettet.

Tre fly står tilbage 

Det svenske kampfly Gripen, der produceres af Saab, har trukket sig fra konkurrencen undervejs. Tre kampfly står dermed tilbage - to amerikanske og et europæisk fly.

Det anslås, at det vil koste den danske stat mindst 30 milliarder kroner at købe nye kampfly.  

Med til regnestykket hører dog også, at den endelige leverandør vil forpligte sig til at lægge et beløb i Danmark i form af modkøb.

Det vil sige, at man forpligter sig på at købe varer og ydelser i Danmark og dermed være med til at generere danske arbejdspladser.

Beslutning udskudt

Nu nærmer målstregen sig. Regeringen har sat den 30. juni som skæringsdato for, hvornår en endelig beslutning skal tages om, hvilket fly de danske piloter skal bruge til militære operationer fremover.

Skulle beslutningen blive udskudt, vil det dog ikke være første gang i den politiske historie. Under V-K regeringen blev beslutningen udskudt tre gange. 

Processen omkring valget af kampfly skal drøftes på næste møde i forvarsforligskredsen. Mødet er planlagt til den 18. juni. Her vil partierne også få en længe ventet rapport at se, hvor de tre kampfly bliver evalueret.

Facebook
Twitter