GRAFIK Følg omstridt colombiansk kuls vej til danske radiatorer

I Nordjylland og på Fyn omdanner varmeværker colombiansk kul til varme og el. Kritikere kalder kullet for blodkul.

(Foto: Grafik: Morten Fogde Christensen © DR Nyheder)

Når borgere i Nordjylland og på Fyn skruer op for fjernvarmen i radiatorerne derhjemme stammer varmen blandt andet fra afbrænding af kul fra en særdeles omstridt amerikansk kulfabrikant.

Det kan DR Nyheder afsløre, efter vi har set nærmere på det kul, der bliver brugt til at lave varme og el af på de to kommunaltejede kraftvarmeværker, Nordjyllandsværket og Fynsværket.

Begge bruger det svenske energiselskab Vattenfall som leverandør af blandt andet kul. En del af kullet er importeret fra kulminer i Colombia ejet af det amerikanske selskab Drummond.

Blodkul

Drummond har et noget blakket ry i branchen. Ifølge menneskeretsgrupper har Drummond inddirekte medvirket til drabene på en række colombianske fagforeningsledere, fordi de skulle have støttet 'paramilitære militser' i områder ved deres kulminer.

Som følge deraf har kritikere af virksomheden omtalt Drummonds kul som 'blodkul'.

Drummond bliver stadigvæk mødt af anklager fra fredsorganisationen Pax om, at de støtter voldelige bander, men i en mail til DR Nyheder afviser Drummond anklagerne.

- Drummond fordømmer de her bander og deres kriminelle handlinger. Drummond har ingen kontakt med de her bander eller andre grupper, der bevæger sig uden for loven. Det er tidligere blevet bevist ved domstole i Colombia og USA.

Bøde for at dumpe kul i hav

Men virksomheden blev frikendt af det amerikanske justitsministerium, der ikke fandt det tilstrækkeligt bevist, at Drummond havde støttet hændelser udført af ulovlige grupper.

I 2013 fik Drummond derimod en bøde på 24 millioner kroner for at have dumpet 1.900 tons kul i det caribiske hav.

Det er det svenske energiselskab Vattenfall, som har leveret kul til de kommunalt ejede værker. Vattenfall beklager, hvis det ikke er blevet kommunikeret klart, at Drummond og Vattenfall har en tæt samhandel.

- Det er en yderst uheldig situation. Jeg kender ikke detaljerne, jeg har ikke været med i diskussionerne tidligere. Men som udgangspunkt vil jeg sige, at Vattenfall på intet tidspunkt hverken dengang eller nu har nogen som helst interesse i at fortie noget vedrørende kul, siger Ole Bigum Nielsen, der dansk landechef for Vattenfall.

I grafikken ovenover kan du følge det colombianske kuls vej til kraftvarmeværkerne på Fyn og i Nordjylland. Som det fremgår af grafikken bliver kullet solgt til Vattenfall igennem Interocean Coal Sales, der er et datterselskab til Drummond, der ligger på Caymann Islands, der er et velkendt skattely.

FacebookTwitter