GRAFIK Grækenland er ikke alene: Se, hvilke EU-lande der er i krise

Grækenland skylder 2.470 milliarder kroner og er tæt på en egentlig statsbankerot. Men Grækenland er ikke det eneste EU-land, der er i krise.

(Foto: Grafik: Phillippe Falkesgaard © DR Nyheder)

Grækenland er det absolut mest forgældede land i EU. Ingen tvivl om det. Landet har Europas højeste ledighed, og er samtidig dårlig til at indkræve skatter fra dem, der har arbejde.

Det sydeuropæiske land skylder 2.470 milliarder kroner og er i skrivende stund meget tæt på både en egentlig statsbankerot og en udtræden af eurosamarbejdet.

Men Grækenland er ikke alene, viser tal fra Eurostat.

Som det ses i grafikken i toppen af artiklen, har lande som Portugal, Spanien og Italien også svært ved finde luft i budgettet til andet end at afdrage gæld.

Sydeuropa har levet over evne

Hvor Grækenland skylder et beløb, der svarer til 177 procent af landets bruttonationalprodukt(BNP), så skylder både Italien og Portugal, hvad der svarer til 130 procent af landenes BNP.

- Til sammenligning skylder Danmark cirka 46 procent. Og der er én væsentlig grund til, at især de sydeuropæiske lande har en næsten uoverskuelig gæld, siger Kim Blindbæk, der er makroanalytiker i Sydbank.

I bund og grund har de levet over evne i alt for mange år. Ligesom med privatøkonomien handler det om at balancere med indtægter og udgifter, og det har de været rigtig dårlige til, siger han.

Grækenland er hårdest ramt på alt

Der var ellers begyndt at komme lidt gang i den græske økonomi, viser en rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Men i det seneste halve år har Grækenlands økonomi været sat i et voldsomt bakgear, og nærmest uanset hvilken parameter, man ser på, er Grækenland blandt de allerhårdest ramte økonomier i Europa.

- Grækenland er meget dårlige til at indkræve skatter, og så går de meget tidligt på pension. Det vejer rigtig tungt i deres økonomi, siger Kim Blindbæk.

Til den uoverskuelige gældssituation kommer også, at landet har den højeste arbejdsløshed i EU samt den højeste andel af langtidsledige. Mere end hver fjerde græker mellem 15-64 år er således arbejdsløs. Gennemsnittet i EU er på omkring hver 10. indbygger.

Uroen kan brede sig

I Spanien og Portugal er situationen meget lig den græske. Men den har alligevel ikke været så kritisk, som den man ser i Grækenland.

- Det skyldes, at man har været villig til at gennemføre reformer, der kan få økonomien til at hænge sammen på længere sigt. Det har man ikke set i Grækenland, siger makroanalytikeren.

Så sent som i går stemte 61,31 procent af grækerne nej til at eftergive de internationale långiveres krav til flere græske reformer og besparelser, og det betyder, at Grækenland helt risikerer at ryge ud af euro-samarbejdet.

Kim Blindbæk mener dog ikke, at man skal frygte en så voldsom situation i de andre gældsplagede EU-lande. Men han vil alligevel ikke udelukke det.

- Sandsynligheden for, at uroen breder sig, er ikke voldsom stor. Den politiske situation i de andre gældsprægede lande er meget mere stabil, men man kan ikke udelukke det, for der er kræfter i de lande, som er eurokritiske, blandt andre Spanien, siger han.

Facebook
Twitter