GRAFIK I møg til halsen – så forgældede er landmændene

Konkursen er meget nær for mange landmænd. Se hvor slemt det står til her.

En stor andel af de danske landmænds økonomi hænger så meget i laser, at en konkurs er den mest realistiske løsning.

Seges - der tidligere hed Videncentret for Landbrug - har målt på, hvordan den aktuelle situation er for de danske landmænd.

For 940 landmænd ser det så skidt ud, at det mest sandsynlige er, at banken trækker tæppet væk under dem, så de går konkurs.

- Problemet er, at de igennem en periode har opbygget for meget gæld, og så er gælden vokset dem over hovedet, så de ikke kan servicere gælden. Derudover har de en lav effektivitet, siger Klaus Kaiser, der er erhvervsøkonomisk chef i Seges.

Rød for krise

Grafikken ovenover viser den økonomiske helbredstilstand for de danske landmænd. 1.739 landmænd har alvorlige økonomiske problemer. Den gruppe er markeret med rød.

For 940 af landmændene står det så skidt til, at bankerne formentlig siger stop, så de må gå konkurs. Men der er fortsat håb for cirka 800 landmænd i den pressede gruppe.

De er godt nok stærkt forgældede, men de har alligevel vist, at de er dygtige effektive landmænd. Derfor vil de måske kunne vende en truende konkurs til en overskudforretning, hvis de får lidt økonomisk hjælp.

Gæld på standby

Og hjælpen er forude gennem regeringens finansieringsplan for landbruget, der giver bankerne mulighed for at hjælpe de landmænd, hvor der er håb.

Bankerne har med den nye finansieringsplan fået lov til at parkere en del af de effektive landmænds gæld i en periode. Det betyder, at landmændene kan låne nye penge så de kan investere i flere dyr, moderne produktionsudstyr og andet, der kan bringe deres effektivitet op.

Dermed kan de få en bedre forretning. Håbet er så, at de er i stand til at afdrage på deres gæld igen efter en periode med helle.

Samlet set har de økonomisk pressede landmænd i den røde gruppe en gæld på 30 milliarder kroner, hvoraf 12 milliarder kroner er bankgæld.

Landbrugsgælden har stor betydning for en række mindre sparekasser, der har mange penge ude at svømme i landbruget. Regeringens finansieringsplan er derfor også en meget kærkommen hjælp for de kriseramte banker.