GRAFIK Mød den typiske sommerhusejer

De grå hår er dominerende hos den typiske sommerhusejer. Men hvilke lån tager de, og hvor meget gæld har de?

Der er langt mellem de unge sommerhuskøbere.

Børnefamiliers friværdier på ejerlejligheder og huse bliver tilsyneladende ikke brugt på at købe et sommerhus i særlig udpræget grad. Det viser tal fra Realkredit Danmark, der har finkæmmet deres låneportefølge for oplysninger.

Kun 4,4 procent af sommerhusejerne er i alderen 30-39 år. Dermed er 95 procent af sommerhusejerne 40 år eller ældre.

Gennemsnitsalderen på sommerhusejerne ligger omkring 60 år.

De har finansieret deres huse ganske forskelligt, viser tallene. Størstedelen har dog valgt lån med variabel rente frem for den faste rente, og mange har taget afdragsfrihed.

Som reglerne er i dag, må et sommerhus være belånt med maksimalt 60 procent af boligens værdi.

De unge har andre præferencer

Regeringen ønsker at hæve lånegrænsen, så sommerhusejere fremover kan finansiere 75 procent af deres sommerhus med realkreditlån.

- Det vil især være sommerhusejere med en belåningsgrad mellem 50-60 procent, og som samtidig har et boliglån i banken, der vil få glæde af forslaget. De kan skifte en højere rente på banklånet ud med en lavere rente på realkreditlånet, siger Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark, der er det største realkreditinstitut herhjemme målt på størrelsen af udlån.

Direktøren i Boligøkonomisk Videncenter Curt Liliegreen mener, at der er tale om, at de yngre ændrer ferieformer i disse år.

- Befolkningen er i gang med at ændre præferencer væk fra fritidshuset og over mod nye ferieformer, såsom kortere ophold i storbyer. Dette sidste kan være fremmet af globaliseringen, en mere international oplevelseskultur hos unge, billigere flyrejser samt AirBnB, siger han.

Prisniveauet på sommerhuse ligger stadigvæk 25 procent fra toppen i 2007, inden finanskriserne gav boligpriserne et gevaldigt tryk nedad.

Klik dig igennem grafikken i toppen af artiklen for at få mere at vide, om den typiske sommerhusejer.