GRAFIK Nordea-top har selskaber i skattely

Tre direktører og næstformanden i Nordea Rusland har selskaber i skattely.

Tre nuværende direktører og næstformanden i Nordea Rusland har selskaber i skattely.

Det afslører de såkaldte panama-papirer, et omfattende læk fra det panamanske advokatfirma Mossack Fonseca, som specialiserer sig i at levere skattelyløsninger til velhavere.

Senest fik den administrerende direktør i Nordea Rusland, Mikhail Polyakov, og chefrevisor Tatiana Sharova selskaber i skatteparadiset De Britiske Jomfruøer i forsommeren 2015.

Men ifølge Nordea følger den russiske ledelse en helt normal praksis i Rusland, hvor rigmænd flytter penge ud af landet - og til lovlige selskabskonstruktioner i skattelylande.

- Offshore-selskaber er en fuldt ud lovlig måde at strukturere formuer på, som er udbredt blandt velhavende russere, herunder ledere i vores bank i Rusland, skriver pressechef i Nordea Martin Kjærsgaard Nielsen i et svar til DR Nyheder.

Men Nordea har et forklaringsproblem, når det er bankens egen ledelse, som får selskaber i skattelylande, mener Lars Krull, der er seniorrådgiver på Aalborg Universitet og ekspert i bankdrift:

- Svaret fra Nordea er lidt nonchalant; at det er normalt, at velhavende russere har offshore-selskaber, siger han.

- Det kan godt være, det er normalt. Men her har vi altså en bankledelse, og hvis det er fordi, de vil have superb god kapitalforvaltning, så er de ansat i en bank, der faktisk tilbyder superb god kapitalforvaltning, og det kunne de jo gøre enten i deres almindelige kontiforhold og depotforhold i Nordea, eller man kunne lave det på ordentlig vis for eksempel gennem en dansk, skattetransparent selskabskonstruktion.

Nordea forsikrer, at alt er foregået efter reglerne.

- Vores ledelse i Rusland har klart og tydeligt bekræftet, at alle oplysninger om de nævnte selskaber er indberettet til de russiske skattemyndigheder, skriver Martin Kjærsgaard Nielsen, pressechef i Nordea.

Efter det massive læk af data fra Mossack Fonseca har Nordea afbrudt samarbejdet med advokatfirmaet og beordret alle selskabskonstruktioner lukket. Nordea er nævnt over 10.000 gange i panama-papirerne.

I grafikken oven for kan du se til hvem, hvor og hvornår der er oprettet selskaber i skattelylande.