GRAFIK Regeringens plan giver 800 kroner mindre i SU om måneden

Regeringen lægger op til, at de studerende skal forsørge sig selv mere under uddannelse. Se, hvordan regeringens forslag til SU-besparelser rammer.

SU'en er alt for høj, synes regeringen, som fra 2019 vil skære i SU'en med 20 procent.

Samtidig skal den studerende kunne låne et højere beløb og kunne tjene 1.000 kroner mere om måneden i fribeløb - før skat.

Regeringen foreslår også, at SU-rammen reduceres til fem års SU. Derudover foreslår regeringen et forhøjet beskæftigelsesfradrag, der skal gælde i tre år efter færdiggjort uddannelse.

- Regeringen lægger vægt på, at de studerende efter omlægningen har mulighed for at få de samme penge i hånden som i dag. Med bedre muligheder for at låne og arbejde ved siden af studierne, kan den enkelte studerende vælge den løsning, der passer bedst. Samtidig får nyuddannede en skatterabat. Det styrker den studerendes fokus på job og giver mulighed for at betale et SU-lån hurtigere tilbage, siger Ulla Tørnæs (V), uddannelses- og forskningsminister.

Regeringen vil nedsætte et udvalg om bedre universitetsuddannelser. Formålet er at styrke kvaliteten på uddannelserne og kortlægge, hvilke kompetencer der er behov for i erhvervslivet. Målet er at få flere i beskæftigelse i den private sektor.

I grafikken ovenfor kan du se et rådighedsbeløb for en studerende før og efter regeringens udspil. Tallene er efter skat.

FacebookTwitter