Grafik Så forgældede er de danske landmænd

Krisen kradser for de danske landmænd. Se hvor skidt det står til her.

Det ser ikke opmuntrende ud for de danske landmænds økonomi i øjeblikket.

Tyve procent af landmændene er i 'alvorlige økonomiske vanskeligheder', lyder konklusionen i en analyse som Videncentret for Landbrug har lavet for DR Nyheder.

I grafikken ovenfor har vi inddelt landmændene i fire kategorier, der beskriver deres aktuelle økonomiske situation.

Farverne viser hvor stor en andel, der er i kritisk rød tilstand, og hvor stor en del, der er på den grønne gren med en sund økonomi, mens gul og orange beskriver grupperne midtimellem.

Kritisk rød

Hvis vi begynder med de røde, så er de karakteriseret ved, at de både er forgældede og mangler penge her og nu. De tjener ikke mere, end de skal bruge til at betale renter og afdrag på deres gæld.

Når dagen er omme, er de med andre ord i minus økonomisk, og de lever af bankernes kredit. De er derfor insolvente og i fare for at gå konkurs.

Erhvervsøkonomisk chef i Videncentret for Landbrug, Klaus Kaiser, vurderer, at 15 procent af de danske landmænd er i fare for at gå konkurs på lang sigt.

De sidste fem procent af landmændene med aktuelle alvorlige økonomiske problemer kan måske nå at forbedre deres situation, så de ikke går konkurs.

Produktive men forgældede

De orange landmænd er kendetegnede ved, at de godt nok har stiftet meget gæld, men de har også et likviditetsoverskud.

De er altså lykkedes med at drive effektivt landbrug, men deres høje gæld gør dem meget afhængige af den nuværende lave rente, og de er følsomme over for yderligere prisfald på landbrugsprodukter.

Den høje gæld kan for eksempel skyldes, at de har købt jord på et tidspunkt, hvor priserne har været meget høje i forhold til i dag. Jordpriserne er faldet kraftigt efter finanskrisen i 2008.

Gule ældre landmænd

De gule har en lav gæld, men er til gengæld ikke så effektive i produktionen på deres landbrug, og de har derfor et likviditetsbehov.

Det kan være ældre landmænd, der har købt jorde for mange år siden, og derfor har afviklet deres gæld. Til gengæld har de måske ikke været så gode til at investere i nyt produktionsudstyr.

Gamle utidssvarende maskiner gør derfor deres landbrug ineffektivt, og de har behov for likviditet her og nu.

De grønne er godt kørende både på gæld og likviditet. De har en lav gæld og ikke et voldsomt behov for at låne nye penge, da de driver effektive landbrug, der giver et likviditetsoverskud. Se mere i grafikken ovenfor.

Facebook
Twitter