GRAFIK Så meget ekstra skal du betale i boligskat...

... hvis politikerne lytter til de økonomiske vismænd.

(Foto: © (Grafik) Morten Fogde Christensen, DR Nyheder)

Nordjyde, københavner eller bornholmer. Ingen går fri for at skulle betale mere i boligskat, hvis politikerne vel at mærke følger de økonomiske vismænds råd, når de til efteråret skal forhandle skattereform.

I forgårs mødtes de vise mænd for at diskutere, hvordan boliger skal beskattes i fremtiden, og udfaldet blev et politisk ømtåleligt et af slagsen.

Vismændene vil have ophævet skattestoppet på ejendomsværdiskatterne, så skatten hæves fra de gennemsnitlige 0,6 procent til 1,2 procent.

Sker det, vil det formentlig medføre store fald i boligpriserne - især i hovedstaden, hvor boligejerne har haft størst glæde af, at boligskatterne ikke har rokket sig i 15 år, mens værdien af deres bolig er tordnet i vejret.

I yderste konsekvens kan husejere i København By blive ramt af prisfald på op mod 1,3 millioner kroner.

Men det vil til gengæld rette op på den skævvridning, der har været i mange år, siger vismændene.

Store geografiske forskelle

Får vismændene gennemtrumfet deres anbefalinger til et nyt skattesystem for boliger, betyder det, at både hus- og lejlighedsejere skal betale mere i skat. Uanset hvor i landet de bor.

Det viser beregninger, som Nordea Kredits chefanalytiker, Lise Nytoft Bergmann, har lavet.

Gennemsnitligt skal husejere betale 10.100 kroner mere om året i ejendomsværdiskat, mens ejere af lejligheder skal betale 13.200 mere.

Som det ses i grafikken, er der store geografiske forskelle. For eksempel kan husejere i København se frem til at skulle betale gennemsnitligt 32.800 kroner mere årligt i skat, mens husejere i Vest- og Sydsjælland kun skal betale gennemsnitligt 4.500 kroner mere.

Ifølge vismændene vil det være bedst, hvis den højere ejendomsværdibeskatning indføres over længere tid, så eksisterende boligejere ikke får et skattesmæk.

I næste uge forventes regeringen at komme med deres udspil til en ny skattemodel.