GRAFIK Sådan fik amerikanske pensionskasser del i dansk udbytteskat

Skatteminister Karsten Lauritzen rejser krav på 11 milliarder kroner mod blandt andre små amerikanske pensionskasser.

Et stort antal amerikanske pensionskasser kan se frem til et krav i milliardklassen på grund af deres involvering i den omfattende sag om svindel med refusioner af dansk udbytteskat, der har kostet statskassen 12,7 milliarder kroner.

På et pressemøde i dag fortæller skatteminister Karsten Lauritzen, at Skat er i gang med at anlægge sager, som samlet vil løbe op i omkring 11 milliarder kroner. Blandt andet mod amerikanske pensionskasser.

- Kammeradvokaten og vi gør alt, hvad vi kan, for at gøre civilretlige krav gældende over for dem, der står for svindlen. Forventningerne er, at vi får det fulde beløb tilbage, siger Karsten Lauritzen.

10 sager på to dage

På nuværende tidspunkt er der anlagt omkring 50 sager - heraf omkring 10 nye alene i de seneste to dage - med samlede krav på 2,3 milliarder kroner.

Ifølge DR Nyheders research har advokater i USA i løbet af maj måned på vegne af Skat anlagt 40 sager mod en lang række amerikanske enkeltmandspensionskasser og deres ejere ved domstole i blandt andet New York, New Jersey, Massachusetts, Ohio og Florida.

DR Nyheder har tidligere fortalt, at de amerikanske pensionskasser har været kunder hos det nu lukkede britiske finansselskab Solo Capital Partners i London.

Solo Capital Partners var ejet og kontrolleret af den hovedmistænkte i sagen, den britiske finansmand Sanjay Shah, der opholder sig i Dubai.

Spekulative finansielle transaktioner

Som tidligere afdækket af DR Nyheder mistænker bagmandspolitiet Sanjay Shah for at have orkestreret den omfattende svindel, der startede i 2012 og stod på frem til den blev opdaget sommeren 2016.

De amerikanske pensionskasser har, ifølge DR Nyheders oplysninger, deltaget i en serie aggressive og spekulative finansielle transaktioner udtænkt og styret af Solo Capital Partners.

I grafikken ovenover kan du se, hvordan de amerikanske pensionskasser er blevet forbundet til Skat i Danmark. OBS: Grafikken er fra september 2016

Bagmandspolitiet har foreløbigt beslaglagt 2,7 milliarder kroner i udlandet i forbindelse med efterforskningen af den store udbytteskattesag.

UDBYTTESKAT: SÅDAN BLEV SKAT SVINDLET

  • Skat har i alt udbetalt 12,7 milliarder kroner til virksomheder eller personer bosat i udlandet.

  • De har via et hul i Skats kontrol og søgt om at få udbetalt udbytteskat på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation fra udenlandske selskaber.

  • Udenlandske selskaber skal nemlig ikke - sådan som danske selskaber - betale 27 procent i skat af aktieudbytte.

  • Svindlen er sket ved, at virksomhederne og personerne har udfyldt blanketter om refusion af udbytteskat uden at have aktier i danske selskaber.