GRAFIK: Sådan mener politiet, at svindel for 290 millioner kroner er foregået

Et netværk af kriminelle har bygget en svindelmaskine, mener politiet.

Der er afsat 77 retsdage i 'Operation Greed', som starter onsdag den 19. december ved Retten i Glostrup. (© ColourBox)

I dag starter en historisk stor retssag om svindel med skat og moms for mindst 290 millioner kroner og hvidvask for knap en halv milliard kroner.

Sagen er blevet navngivet Operation Greed og handler om, at et netværk på 17 personer – ifølge politiet – har bygget en svindelmaskine, der er blevet brugt til at hvidvaske sort arbejde og hive moms ud af statskassen.

De 17 tiltalte, som alle nægter sig skyldige, har ifølge politiet kørt pengene igennem københavnske vekselbureauer, hvorved der kunne udbetales sorte lønninger kontant og pengeoverførsler til bagmændenes konti i udlandet kunne sløres.

5.158 fakturaer

Centralt i den formodede svindel står 5.158 fakturaer. Fakturaerne kommer fra 12 centrale selskaber, som politiet mener alle har haft til formål at snyde det offentlige for penge og derpå gå konkurs, hvorved statskassen er blevet snydt for 290 millioner kroner.

Der er afsat 77 retsdage til Operation Greed, hvilket gør sagen til den formentlig længste straffesag i dansk retshistorie.

- Efter min opfattelse må det her være tæt på danmarksrekorden i den længste straffesag nogensinde, sagde Henning Fuglsang Sørensen, som er strafferetekspert og lektor på Juridisk Institut på Syddansk Universitet, i november.