GRAFIK Se hvor pengene fra #Panamapapers er gemt

Ti steder er omstridt advokatfirmas foretrukne, når riges formuer skal placeres diskret.

(Foto: Grafik: Morten Fogde Christensen © DR Nyheder)

#Panamapapers er blevet verdens største læk om formuer gemt af vejen på hemmelige konti i eksotiske lande.

Og særligt ti steder i verden har fungeret som diskret gemmested for advokatfirmaet Mossack Fonsecas kunder.

Her har advokaterne serviceret både velhavere, toppolitikere, kendte og kongelige.

113.000 selskaber på jomfruøer

Det mest populære skattely i den opsigtsvækkende afsløring er de Britiske Jomfruøer, hvor 113.000 selskaber er oprettet på vegne af Mossack Fonsecas kunder.

I alt har Mossack Fonseca oprettet 214.000 selskaber, skuffeselskaber og underselskaber i kendte skattely-lande for ca. 14.000 kunder verden over, viser de lækkede dokumenter, som DR-Dokumentar og 100 andre medier verden over har fået adgang til.

Hvert andet selskab oprettet af Mossack Fonseca er således sket på øgruppen i det Caribiske Hav.

Det næstmest populære gemmested for advokatfirmaets kunder er det mellemamerikanske land Panama, hvor Mossack Fonseca har sit hovedkontor, og hvor advokatfirmaet har oprettet over 48.000 selskaber.

Mossack Fonseca har samlet set tilbudt at oprette selskaber i mere end 21 forskellige steder i verden, som udover de ti mest benyttede også tæller Malta, New Zealand, Costa Rica, Cypern, Singapore og Uruguay.

I grafikken kan du se hvilke ti steder, Mossack Fonseca oftest har benyttet sig af til at gemme formuerne for kunderne.

Korrespondent: Små og stabile lande er skattely

Ifølge DR Nyheders økonomikorrespondent, Casper Schrøder, er de allermest populære skattely kendetegnet ved, at de alle giver gode muligheder for at mørklægge forretninger, så man ikke kan se, hvem der reelt ejer selskaberne.

Det betyder, at de har regler og love, så skattemyndigheder i Danmark for eksempel ikke kan få udleveret oplysninger om et selskab oprettet af en dansker i et skattely.

Casper Schrøder forklarer, at skattely-lande overordnet set er meget politisk stabile, hvorfor det anses for at være sikkert at placere penge der.

Og landene selv ser det som en god forretning at have udenlandske formuer liggende.

- Der er typisk tale om små lande uden naturressourcer eller industri. Til gengæld har de som regel et ret stabilt samfund og politisk system. De ser så muligheder for at tiltrække forretning fra hele verden ved at udbyde denne type lyssky finansielle services, siger han.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1157400700977119