GRAFIK Se, om du bor i et bredbåndshul

Der er stor forskel på hvor hurtigt, man kan hente film ned fra internettet afhængigt af, hvor i landet du befinder dig. Region Syddanmark er godt med, mens Region Sjælland halter efter.

I Haslev på Sydsjælland stort set alle indbyggere hive lynhurtigt internet ud af kabel-tv-nettet, mens de i nabobyen Bråby må nøjes med kobberledninger og langsommelig internetforbindelser, der giver knas på tråden, når der skal streames netflix og tv fra DR - blandt andet.

Selv om Haslev er godt med, er det især Region Sjælland, der lader en del tilbage at ønske i den politiske ambition om, at hele Danmark skal være koblet op på 100 mbit per sekund inden 2020.

Region Syddanmark har bredest bredbånd

I alt 71 procent af bopælene i Region Sjælland har adgang til mindst 100 Mbit/sekundet. Værst står det til i de sydsjællandske kommuner Stevns, Faxe og Lolland.

Region Syddanmark er længst fremme. Her har 89 procent af husstandene adgang til 100 Mbit download per sekund. For landet generelt er tallet 85 procent.

Ambitionen om, at alle danskere skal have adgang til bredbånd på 100 Mbit/s er fra 2010. Siden er der løbet meget teknologi i åen, og ifølge en analyse fra det norske konsulentfirma Nexia, bør alle danske husstande og virksomheder have adgang til 160 mbit/s i 2025.

I grafikken oven for kan du se, hvor der er huller i bredbåndshastighederne i Danmark. De røde pletter angiver de steder, hvor kravet om 100 Mbit/s download og 30 Mbit/upload ikke efterleves.

Du kan nærstudere kortet og tjekke netforbindelsen på din ejendom på tjekditnet.dk.

Tjek også din internethastighed her.

Rettelse: Det fremgik tidligere, at ambitionen om 100 Mbit/s-bredbånd var fra 1999. Det passer ikke. Teleforliget blev opdateret i 2010 med de nye ambitioner.

DANSKERNE SER MERE TV END NOGENSINDE - PÅ NETTET

  • De 15-29-årige har udvidet deres samlede tv-forbrug siden 2013, og her står streaming nu for 43 procent af tidsforbruget mod 28 procent i 2013.

  • Danskerne brugte fire procent mere tid på at se ”tv” samlet (dvs. indhold fra traditionelle tv-kanaler, streamingtjenester og YouTube) i 2015, end det var tilfældet i 2013. Dengang udgjorde sening fra traditionelle tv-kanaler ca. 88 procent af den samlede sening, mens niveauet i 2015 er 81 procent.

  • Seertiden på tv-kanalerne er faldet i et begrænset omfang, og samtidig har streamingtjenesterne mere end kompenseret for tabet. Også de 15-29-årige har udvidet deres samlede tv-forbrug siden 2013, og her står streaming nu for 43 procent af tidsforbruget mod 28 procent i 2013. Selv om fordelingen mellem forbruget af traditionelt tv og streaming rykker sig i disse år, så dækker det over et samlet marked i vækst.

  • I USA ser de 18-24-årige i dag 32 procent mindre tv, end de gjorde i 2010. For de 25-34-årige er faldet 23 procent. Over 70 procent af internetbelastningen i USA går til videostreaming.

  • Kilde: DR Medieforskning, Wall Street Journal, Jensen, Nexia.