Gratis ting på nettet kan koste dig dyrt

Nettet bugner af gratis tilbud. Men de kan komme til at koste dig dyrt, vurderer jurist.

Gratis ting gives væk på nettet. Men det gratis kan komme til at koste dig dyrt.

Test en gratis grill og behold den eller få en tablet for 5 kroner.

De gratis eller næsten gratis ting på nettet kan være en fælde, vurderer chefkonsulent hos Forbrugerombudsmanden, Tina Morell Nielsen.

- Vi modtager hver måned 1000 henvendelser, hvor vi kan se, at halvdelen af dem handler om, at folk har deltaget i konkurrencer eller taget imod gratis tilbud på nettet, siger Tina Morell Nielsen.

Du må kontaktes!

Typisk skal man indtaste sin mailadresse og telefonnummer for at få fat i den gratis ting, og så siger man samtidig ja til, at en række firmaer må kontakte én med henblik på markedsføring.

- Hvis man deltager i de her konkurrencer eller tager imod gratis gaver på nettet, så vil man typisk samtidig give samtykke til at 20-40 erhvervsdrivende kan ringe op og sende mails, siger Tina Morell Nielsen.

Dine interesser afgrænses

Dernæst skal man svare på en række spørgsmål, så firmaerne kan spore sig ind på, hvad man interesserer sig for, så de bedre kan målrette deres markedsføring. Det har Jakob Steenstrup, jurist fra Forbrugerrådet testet.

- Det kan være bøger, det kan være film og musik, make-up, vin osv. osv. Listen er nærmest så lang, at det ville være nemmere at skrive, hvad man ikke kunne blive kontaktet omkring, siger Jakob Steenstrup.

Dit kreditkort bliver trukket store beløb

Dernæst udleverer man sine kreditkortoplysninger for at betale et beskedent beløb for at få sin gave. Her kan det blive virkelig dyrt, vurderer Tina Morell Nielsen fra Forbrugerombudsmanden, for samtidig siger man typisk ja til en form for abonnement, så man løbende bliver trukket et langt større beløb.

- Nogle opdager det måske først efter et års tid, at de løbende er blevet trukket eksempelvis 299 kroner om måneden, siger Tina Morell Nielsen og kalder mekanismen for en abonnementsfælde, fordi det ikke er tydeligt, at man binder sig til et abonnement.

- Det er gammeldags bondefangeri, vurderer Jakob Steenstrup fra Forbrugerrådet.

Firmaer politianmeldes

Forbrugerombudsmanden har politianmeldt en del firmaer for såkaldte abonnementsfælder. Det har ført til bøder fra 7.000 kroner op til 400.000 kroner.

Se med i Pengemagasinet på DR1, hvad der præcist sker, når man går i en abonnementsfælde.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk