Grønlands råstofeventyr lader vente på sig

Mineprojekter, der skal finansiere Grønlands drøm om selvstændighed, er ikke kommet i gang.

Efterforsningsboring efter blandt andet uran på Kvanefjeld. (© Greenland Minerals and Energy A/S)

En gennemgang af to store råstofeventyr i Grønland, som P1 Dokumentar har lavet, viser, at der kan gå mange år, før Grønland får sit første store mineprojekt - hvis det overhovedet bliver til noget.

De dystre prognoser gælder både en jernmalmmine i Sydgrønland og udvinding af uran på Kvanefjeld, også i Sydgrønland. Og det sætter spørgsmålstegn ved grønlandske politikeres drøm om en selvstændig nation.

- Det tangerer ønsketænkning og populisme (fra Grønlands regering, red.) at tegne et kort, hvor der kommer til at ske alt det, der ikke kommer til at ske, siger tidligere selvstyreformand, Kuupik Kleist.

Grønlands landsstyreformand, Aleqa Hammond, erkender, at minedrift, der kan finansiere drømmene om selvstændighed, ikke venter lige om hjørnet:

- Det er et sårbart område, for vi har ikke igangsat en mine i den størrelsesorden vi gerne så, siger Aleqa Hammond til P1 Dokumentar.

Pengejagt til jernmine

Det projekt, der har været knyttet størst håb til, er en jernmalmmine ved Isua, 150 km nordøst for Nuuk.

Men London Mining, som har fået tilladelse til at udnytte jernmalm, har svært ved at finde en samarbejdspartner, der vil skyde de 14 milliarder kroner i projektet, som der kræves. En anonym kilde i London Mining siger til P1 Dokumentar:

- Der er ikke stor interesse for at investere i Grønland. Priserne på verdensmarkedet er faldet, og der er mange steder, hvor det er betydeligt mindre besværligt at udvinde jernmalm, siger kilden til P1 Dokumentar.

Grønland forsinker uranmine

Hvor det i jernmalmprojektet er markedet, der forsinker minen, så er det Grønland selv, der forhaler en uranmine på Kvanefjeld i det sydlige Grønland, mener Søren Espersen, medlem af det udenrigspolitiske nævn for Dansk Folkeparti:

- Der er stor konsensus i det danske folketing om, at spørgsmålet om uran skal afgøres af den danske regering. Men Grønland bliver ved med stædigt at sige, at det her er noget, de selv vil bestemme. Der kan ikke foretages et spadestik, før den del her er på plads, siger Søren Espersen, til P1 Dokumentar.

Hammond: Vi ejer råstofferne

Grønlands landsstyreformand Aleqa Hammond, understreger, at man skal respektere den kompetence, der ligger på Grønland.

- Selvstyreloven siger, at det grønlandske folk ejer råstofferne. Danmark er så inde over sikkerhedsspørgsmålet vedrørende uran. Inden udgangen af 2014 er vi færdige med vores samarbejdsaftale med Danmark vedrørende uran, siger Aleqa Hammond til P1 Dokumentar.

Selvom Aleqa Hammond ikke kan sige noget om, hvornår der kommer en mine i den størrelsesorden, som Grønland har brug for, fastholder hun sin vision:

- Grønland vil stå på egne ben. Det er ikke et spørgsmål om vi kan, det er et spørgsmål om hvornår, siger Aleqa Hammond til P1 Dokumentar.

Facebook
Twitter