Grønne organisationer vil have grønne firmabiler

Det Økologiske Råd er med i en europæisk kampagne, der skal få flere miljøvenlige firmabiler ud på vejene. Målet er at mindske udledningen af CO2.

Det Økologiske Råd og andre grønne organisationer går nu sammen om en fælles miljømærkning af firmabiler. Håbet er, at virksomheder vil vælge mere miljøvenlige biler. (Foto: flippnjj © Stock.xchng)

En række grønne organisationer i Europa lancerer et system, der skal få virksomheder, kommuner og leasingselskaber til at vælge miljøvenlige firmabiler.

Kampagnen hedder "Cleaner Car Contracts", og den giver deltagerne mulighed for at vise kunder, hvor miljøvenlige biler medarbejderne kører i. Det sker med uddeling af guld, sølv eller bronzemærker, alt afhængig af hvor meget eller lidt CO2 firmabilerne udleder.

Dermed kan deltagerne vise omverdenen, at de er med til at gå forrest i klimakampen.

- Det er i høj grad virksomheders efterspørgsel på miljøvenlige biler, der kan drive udviklingen fremad. Vi vil gerne hjælpe med at fremhæve dem, der går forrest, siger Christian Ege, der er formand i det Økologiske Råd.

Mangler miljøvenlig klassificering

Han mener, at der mangler et system, som brugere af firmabiler kan henvise til, hvis de vil gøre en ekstra indsats for at reducere deres CO2-udslip.

Samme holdning har leasingselskabet SIXT. Det vil gerne være en aktiv spiller og synliggøre over for sine kunder, hvis de vælger miljøvenlige biler. Derfor er virksomheden gået med i Car Cleaner Contracts.

EU har forpligtet sig til, at nye biler i gennemsnit skal udlede mindre end 130 gram CO2 per kilometer i 2015. Det svarer til, at der benzinbiler skal køre 18 kilometer literen og dieselbiler 20 kilometer literen.

I 2008 var den gennemsnitlige udledning på 146 gram CO2 per kilometer. For at opnå guld sølv eller bronze forpligter en virksomhed sig til, at deres biler som gennemsnit højst udleder 120, 130 eller 140 gram CO2 per kilometer i 2012.