Guide: Mobilen med til udlandet

Sommersæsonen er begyndt og dermed også rejser til udlandet. Men har du styr på, hvad det koster dig at bruge din mobil i udlandet? Få overblikket her.

Mobiltelefonen er som regel fast rejsepartner for de fleste. Men nogle gange giver den ubehagelige overraskelser i form af store regninger, når du har brugt den i udlandet. Få styr på mobilpriserne her. (Foto: Telesel © Teleselskabet 3)

Sommeren er den tid, hvor vi rejser allermest. Dermed er det også den tid på året, vi risikerer at få en ordentlig overraskelse, når regningen for mobiltelefonen bliver trukket på PBS'en.

Hvis du gerne vil undgå de allerværste økonomiske overraskelser, så kan du bruge denne side til at danne dig et overblik over, hvad du skal være mest opmærksom på, når du bruger din danske mobiltelefon i udlandet.

Når du ringer fra udlandet

betaler du en højere minutpris, end når du bruger mobilen herhjemme. Det skyldes, at samtalen bliver transporteret via andre teleselskabers net. Der kan være stor forskel på priserne hos de udenlandske operatører. Modtageren i Danmark betaler ikke noget for, at du ringer.

Når du modtager opkald i udlandet

betaler du for samtalen fra den danske grænse og til det sted, hvor du befinder dig.

mobiltelefon, kort, paris, rejse

Denne takst er som regel lavere, end hvis det var dig selv, der ringede op fra udlandet. Personen, der ringer dig op, betaler kun normal mobiltakst i Danmark.

Når du ringer til en anden dansk mobiltelefon i udlandet

betaler du for at foretage opkaldet og den, du ringer til, betaler for at modtage opkaldet. Bemærk at samtalen først bliver sendt til Danmark og derefter tilbage til ferielandet, inden den når frem til modtagerens mobiltelefon. Du betaler altså takst til Danmark, og modtageren betaler takst for at modtage et opkald fra Danmark.

Når du sender en sms

skal du være forberedt på at betale mere, når du er i udlandet end i Danmark. Prisen for at sende en sms afhænger af, i hvilket land du befinder dig.

Når du modtager en sms

er det som regel gratis. Der er dog få undtagelser, så tjek det lige med din abonnementsudbyder.

Når du bruger din telefonsvarer

betaler du to gange udlandstakst. Du betaler for, at opkaldet bliver sendt fra Danmark til din telefon i udlandet. Hvis du så ikke svarer, betaler du også hos den udenlandske operatør for, at opkaldet bliver stillet tilbage til din mobilsvarer i Danmark.

For at undgå denne dobbelt-betaling kan du vælge helt at slå telefonsvareren fra.

Hvad koster det?

Når du tænder din mobiltelefon i udlandet, er det tilfældigt, hvilken lokal operatør, den vælger - men det er vigtigt at være opmærksom på, at det ikke nødvendigvis er den billigste. Derfor er det vigtigt, at du hjemmefra får overblik over, hvilket udenlandsk selskab, der er billigst at bruge.

Det kan du tjekke hos dit mobilselskab.

Brug af udenlandske taletidskort

Endelig kan du købe dig et taletidskort i det land du besøger. Vælger du at købe et taletidskort i det land du besøger, bliver det ikke nødvendigvis billigere at ringe hjem til Danmark, men det bliver billigere at ringe til hinanden - venner eller familie i mellem - der opholder sig i det pågældende land.

Er din mobil låst op?

Hvis du vil forsøge dig med et taletidskort fra en lokal operatør, skal du tjekke hjemmefra, om din mobiltelefon er låst op, så du kan benytte andre simkort end det, du allerede bruger fra dit teleselskab.

Hvis du har haft dit mobiltelefonabonnement i mere end seks måneder, har du krav på, at dit teleselskab udleverer den kode til dig, der kan låse mobilen op. Ellers kan du helt lovligt kontakte en såkaldt "unlocker", som du kan finde på nettet. Det koster typisk 100 kroner at få låst en mobiltelefon op hos en unlocker.

Facebook
Twitter