GUIDE Sådan finder du den bedste indboforsikring

Der kan være mange penge at spare, når der skal tegnes indboforsikring.

Når uheldet først er ude er det godt med en forsikring, man hvordan finder man den rigtige uden at betale for meget? (Foto: © Claus bech, Scanpix)

Der er stor forskel på, hvad forsikringsselskabernes indboforsikringer koster, og ofte har de billigste selskaber en lige så god dækning, som de dyre har.

Det viser en ny test fra Forbrugerrådet Tænk.

Spørgsmålet er så bare, hvordan man finder frem til de billige forsikringer, som samtidig giver en god dækning.

Vi har spurgt testøkonom i Forbrugerrådet Tænk, Lars Baadsgaard, og konsulent i Forsikringsoplysningen i forsikringsselskabernes brancheorganisation Forsikring & Pension, Anja Lintrup Sørensen.

1. Find dine behov

Første skridt handler ifølge Lars Baadsgaard om at finde ud af, hvilken indboforsikring du allerede ligger inde med. Hvad koster den? Hvad ligger selvrisikoen på? Og hvad dækker forsikringen egentlig?

- Der er to veje til at finde ud af, hvad den dækker. Måske har du forsikringsbetingelserne liggende derhjemme, men ofte er det lettere at finde det på forsikringsselskabernes hjemmeside, forklarer han.

Flere forsikringsselskaber tilbyder desuden, at du kan logge ind på din egen profil og se, hvilke forsikringer du har tegnet.

Herudover skal du også afklare, hvilke behov du faktisk har. Er du for eksempel stor cykelentusiast og har brugt mange penge på din cykel, bør din forsikring også tage højde for det.

Har du brugt 25.000 kroner på en helt ny racercykel, er det måske ikke optimalt, hvis dit forsikringsselskab kun dækker cyklens værdi op til 12.000.

2. Sammenlign forsikringerne

Med en klar viden om dine eksisterende forsikringer og dit behov, skal du til at sammenligne forsikringsselskaberne med hinanden.

Til det formål anbefaler både Lars Baadsgaard og Anja Lintrup Sørensen sammenligningsportalen forsikringsguiden.dk. Det er en portal, som er blevet til i samarbejde med Forbrugerrådet Tænk og Forsikring & Pension.

Her indtaster du en række oplysninger om dig selv og får så præsenteret en liste med forsikringsselskabernes forskellige tilbud. Dem kan du endda rangere efter forskellige værdier - for eksempel årlig præmie (altså forsikringens pris per år) samt selvrisiko og dækningsgrad.

Når du så har identificeret et attraktivt tilbud, kan du læse flere detaljer om både selve forsikringen og selskabet - for eksempel antallet af klager, mulighed for diverse rabatter og så videre. Særligt er der dog tre ting, som du ifølge Anja Lintrup Sørensen bør være opmærksom på:

  1. 1

    Er forsikringssummen høj nok? Vurdér hvilken værdi dit indbo har - har du værdier for 100.000 kroner, skal forsikringssummen være det samme.

  2. 2

    Hvor høj skal selvrisikoen være? Selvrisikoen er det beløb, som du selv skal betale af erstatningsbeløbet.

  3. 3

    Hvad dækker forsikringen faktisk? Find ud af, om forsikringen dækker de ting, som passer til dit behov og overvej, om du eventuelt skal have nogle ekstradækninger.

Lars Baadsgaard forklarer også, at nogle selskaber kun tilbyder elskader som ekstraforsikringer og at dækningen ved storm og nedbørsskader kan variere meget - både i forhold til hvor meget af dit indbo, der er dækket, samt hvor høj selvrisikoen er.

- Det handler selvfølgelig om prisen, men den kan bare ikke stå alene, forklarer Anja Lintrup Sørensen.

Hun fremhæver også, at nogle selskaber kan have nogle særlige muligheder for rabat - for eksempel kan medlemmer af et LO-forbund få en særlig rabat hos Alka Forsikring, mens et selskab som Tryg Forsikring giver rabat, hvis du har samlet flere af dine forsikringer hos dem.

3. Skift eller forhandl med dit nuværende selskab

Når du har fundet det rigtige og billigste tilbud om forsikring, skal du bare kontakte det pågældende selskab, og så vil de kunne hjælpe dig med at skifte til dem.

Der er dog også en anden mulighed, forklarer Lars Baadsgaard.

- Hvis man som forbruger er glad for sit nuværende forsikringsselskab, men synes, det er lige dyrt nok, så kan man kontakte dem og forklare, at man har undersøgt markedet og kan se, at man kan få det billigere – og så spørge om dem, om de kan matche det.

Ifølge Lars Baadsgaard står forsikringsselskabernes priser nemlig ikke mejslet i sten. Der er plads til at forhandle.

- Og man kan ligeså godt forsøge, for man har alt at vinde og intet at tabe, siger Lars Baadsgaard.