Guide: Sådan finder du den rigtige hastighed på dit bredbånd

Danskernes internetforbrug vokser med 40 procent om året. Især fredag aften streamer danskerne løs, forklarer teledirektør.

Ifølge en rapport fra konsulentbureauet Nexia har Danmark brug for at få opgraderet bredbåndsnettet. (Foto: © Lisi Niesner, Scanpix)

Det er lidt af en jungle at finde rundt i de mange bredbåndstilbud fra de danske teleudbydere, og man risikerer nemt at abonnerer på en internetpakke med for meget hastighed.

Spørger man Jakob Mortensen, der er direktør for tv og bredbånd i Yousee, skal man som absolut minimum have 10 Mbit-hastighed.

- Hvis man slet ikke streamer eller downloader og ikke har en hjemmearbejdsplads, men udelukkende bruger nettet til at browse, så kan man godt klare sig med 10Mbit, siger han.

Familien på fire

Men det er kun de færreste, der kun bruger nettet til at læse nyheder og tjekke mail. Streaming, online-gaming og meget andet er gået ombord i cyberspace. Og det æder af internetforbindelsen:

- Som tommelfingerregel optager Netflix 10Mbit. Samtidig kan vi se, at trafikken stiger med 40 procent om året. Og det har den gjort siden 2012, siger Jakob Mortensen.

Og med endnu højere billedkvalitet på vej, kaldet Ultra HD, kan brugerne se frem til dobbelt så stor internetbelastning.

- Ofte har almindelige familier to tv-apparater tændt, og hvis de ser fjernsyn tidsforskudt, trækker det på internetforbindelsen. Oveni ved vi, at over halvdelen af brugerne har gang i andre apparater, når de ser fjernsyn, det kan være ipaden eller mobiltelefonen, som også lægger pres på nettet, siger Jakob Mortensen.

Han anbefaler en familie på fire med et pænt internetforbrug at tegne abonnement på 100 Mbit.

- Når det er fredag, og der er venner på besøg, og der kører flere apparater, er der pres på nettet. Til de familier vil jeg anbefale 100 Mbit, siger Jakob Mortensen.

Eneboer i lejlighed

Bor man alene i en lejlighed, kan man typisk klare sig med 30 Mbit. Men det afhænger alt sammen af, hvor stor en internetbruger man er.

- Hvis man for eksempel er online-gamer, kan det være uhyre vigtigt, at hastigheden er hurtig til at levere informationer, fordi det for eksempel i skydespil drejer sig om millisekunder. Og har man en hjemmearbejdsplads, hvor der skal uploades meget materiale, kan det også handle om virksomhedens produktivitet.

Ifølge Bredbaandsmatch.dk er Yousees bud dog lige lovligt højt sat.

"De fleste kan ganske enkelt sagtens klare sig med en bredbåndsforbindelse på mellem 10 Mbit og 20 Mbit. Med én computer på nettet af gangen kan du reelt alt med en 10 Mbit forbindelse. Problemerne opstår først, hvis du vil streame Ultra HD, som både kræver skærm, god computer og at streamingtjenesten tilbyder det – i så fald bør du hoppe op på 20 Mbit. Med 2-3 computere på nettet kan du stadig stort set alt med 20 Mbit – også fra alle to-tre computere samtidig," skriver bredbaandsmatch.dk på sin hjemmeside.

Yousee leverer internet til en lille million danskere og har dermed også interesse i at få flest mulige til at købe mest muligt bredbånd.

  • Den mest solgte bredbåndshastighed i 2016 er 50 Mbit/s, og den mest solgte bredbåndshastighed i 2020 forventes ifølge Yousee at overstige de 100 Mbit/s.

  • Downstream dataforbrug stiger med 40 procent hvert år – vigtigste drivere her er det stigende streaming-forbrug. Der er intet tegn på, at væksten aftager fremover.

  • Danskernes dataforbrug på bredbånd er steget med 42 procent fra 2014 til 2015. En stigning, der næsten udelukkende er drevet af et øget streaming-forbrug.

  • Kilde: TDC Group