GUIDE Sådan kommer du ud af et kviklån

Skær ned på det private forbrug og undgå kviklån. Sådan lyder rådet fra en ekspert og en rådgiver, hvis man er i økonomiske vanskeligheder.

Besparelser i det private forbrug er den mest effektive vej ud af gæld fra et kviklån. Sådan lyder det fra ekspert. (Foto: © DR, DR)

Fastfood, nyt tøj og fester.

Der er mange fristelser at bruge penge på. Men forbruget kan hurtigt blive farligt for økonomien, hvis det finansieres med kviklån, siger Ann Lehman Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea Bank Danmark, men alligvel optager et stigende antal danskere de såkaldte kviklån. Det kan Magasinet Penge fortælle i aften.

Spar på det private forbrug

Ifølge Ann Lehman Erichsen har 385.000 danskere problemer med overtræk og gæld. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen skriver i en ny rapport, at 75.000 danskere optog et kviklån forrige år.

Det er der en grund til, forklarer Jan Milo, økonomisk medarbejder i forbrugerrådet Tænks gældsrådgivning.

- De skal ikke se økonomisk dokumentation for noget. Så det er utrolig nemt at optage et lån, og du har pengene næsten lige med det samme.

Her sparer du nemt

De er begge enige om, at det ikke er holdbart at tage lån, hvis man ikke kan betale dem tilbage. Derimod skal man skære i det private forbrug, hvis man er i økonomiske problemer.

Ud over at skære ned på restaurantbesøg er der også mange penge at spare, hvis man ændrer på de digitale tilbud, der er i hjemmet.

- Mange tænker ikke over, hvad det koster, når de køber en stor tv-pakke eller et mobilabonnement. Man skal overveje, om det er relevant at have en stor tv-pakke til 1.000 kroner om måneden, siger Jan Milo.

Ann Lehman Erichsen forslår, at man melder alle sine digitale abonnementer fra og genstarter. På den måde kan man se, at det bliver det nemmere at se, hvad man kan undvære.

Læg penge til side

I forbrugerrådet Tænks gældsrådgivning råder de folk til selv at tænke over, hvad de kan gøre for at komme hurtigt af med gælden.

- Mange mennesker tænker ikke over at betale ekstra af på lånet, når der er mulighed for det. Men det er oplagt at gøre, når man får feriepenge, eller penge tilbage i skat, siger han.

Spis hjemme

For at undgå at komme i alt for dyb gæld er en tommelfingerregel, ifølge Ann Lehman Erichsen, at man skal skære ned på forbruget uden for huset.

- Man skal lave mad og hygge med vennerne hjemme i stedet for at gå ud og spise og drikke, siger hun.

Den bedste løsning for at undgå et kviklån er, ifølge forbrugerøkonomen, selv at spare pengene op.