GUIDE Sådan sikrer du dig ved udenlandsk nethandel

Læs Forbrugerrådet Tænks gode råd, hvis du som flere og flere danskere, handler på udenlandske hjemmesider.

De danske kreditkort bliver i stigende grad brugt til at shoppe på nettet, viser tal fra Nationalbanken. (© Colourbox)

Flere og flere af danskernes lønkroner ender i udenlandske netbutikker. Faktisk forsvinder 11 kroner ud af landet, hver gang danskerne bruger 100 kroner på deres betalingskort.

I 2011 var det kun ni kroner per 100 kroner. Det viser tal fra Nationalbanken ifølge Politiken.

Og selv om der tit er penge at spare, når man shopper på nettet, skal forbrugerne huske at holde øjnene åbne - specielt i udenlandske netbutikker.

- Helt overordnet handler det om at bruge sin sunde fornuft, ligesom man ville gøre det i den virkelige verden. Så hvis noget virker mærkværdigt eller for godt til at være sandt, så skal man lige standse op og tænke sig om, siger jurist i Forbrugerrådet Tænk Jakob Steenstrup.

Rettighederne er sikret i EU

Det, man først og fremmest skal have for øje, når man køber varer på nettet er, om man handler indenfor eller udenfor EU, siger Jakob Steenstrup.

I EU er man nemlig sikret en række grundlæggende rettigheder, som for eksempel fortrydelsesret og minimum 2 års reklamationsret. Men udenfor EU kan reglerne være nogle andre, alt afhængigt af, hvilken land man shopper i.

- Det er ikke fordi, det nødvendigvis er en dårlig idé at handle udenfor EU, men hvis man for eksempel handler i USA eller Kina, så skal man lige tjekke, hvad der står på hjemmesiden, så man ved, hvilke rettigheder man har.

Spot en svindler

Man bør også ofre et par minutter på at granske den, man handler hos. Har man at gøre med en svindler, er der nemlig en række ledetråde, man kan kigge efter.

Det kan for eksempel være en hjemmeside fyldt med dårlige oversættelser, ligesom sparsomme kontaktoplysninger, som er svære at finde eller slet ikke fremgår, er et dårligt tegn. Det er nemlig meget typisk for svindlere, at de er svære at komme i kontakt med.

- De her råd gør sig gældende, nærmest uanset hvilken sammenhæng man handler i, og det handler igen om at bruge sin gode fornuft og undersøge sælger - uanset om det er en virksomhed eller en privatperson.

Brug dit betalingskort

Han anbefaler samtidig, at man bruger sit betalingskort til at afregne med netbutikker og holder sig fra kontooverførsler.

Kommer man i kløerne på en svindler, vil banken nemlig komme til undsætning, hvis betalingen er foregået med kort. Har man lavet en kontooverførsel, er der ingen hjælp at hente.

De seneste tre år er købene uden for landet ifølge Politiken steget med 40 procent. I samme periode er betalingerne med kort herhjemme kun vokset 14 procent.