Guide: Sådan sparer du penge på låne-gebyrer

Når du først har taget et lån, er det svært at rokke ved gebyrerne. Men der er andre veje til besparelser.

Selvom det er svært at slippe billigere hos Realkreditinstitutterne, skal man ikke give op. Det er nemlig ofte muligt at bruge sit boliglån til at skaffe nogle fordele i banken. (© Colourbox)

Det er ikke helt nemt at gennemskue, hvordan man slipper billigst, når det gælder de gebyrer, realkreditinstitutterne tager for et boliglån. Bidragets størrelse afhænger nemlig af en lang række forhold.

Når man først har sit lån, er der ikke meget man kan stille op, for gebyrer som bidragssatsen er ikke til forhandling, siger Morten Bruun Pedersen, forbrugerøkonom i Forbrugerrådet.

Derfor gælder det først og fremmest om at se sig for, når man optager et nyt lån:

- Det er her man skal holde øje, og prøve at finde det realkreditinstitut og det lån, der er billigst. Hvis man først har optaget sit lån, kan det kun i meget få tilfælde betale sig at skifte, forklarer han.

Institutterne kan sætte prisen op

Det er nemlig dyrt at skifte realkreditinstitut, og man er ikke nødvendigvis sikret, selvom man ser sig for og finder det realkreditinstitut og det lån med de laveste gebyrer. For det kan hurtigt ændre sig, forklarer Morten Bruun Pedersen.

- Realkreditinstitutterne kan jo på et senere tidspunkt sætte bidragssatserne op. Så det er svært for forbrugeren, siger han.

Brug banken

Men selvom det altså er svært at slippe billigere hos Realkreditinstitutterne, skal man ikke give op. Det er nemlig ofte muligt at bruge sit boliglån til at skaffe nogle fordele i sin bank, fortæller forbrugerøkonomen.

- Banker elsker realkreditinstitutterne, og ejer dem jo også tit. Og det kan man bruge til at få en god aftale på sine banklån, sine kort og så videre. I banken er alt til forhandling, siger han.

Bidragssatsens størrelse afhænger blandt andet af hvilken type lån, man vil optage, hvor lang tid det skal løbe, hvor stor en del af ens bolig, der er belånt, realkreditinstituttets beregningsmetode, evt. tillæg til bidraget og kursskæring.

Morten Bruun Pedersen anbefaler at man bruger Realkreditrådets guide til at sammenligne priserne på lån. Mybanker har også en guide til priserne - her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk