Guldborgsund-borgmester har fået nok af københavnsk flyttehjælp til borgere på offentlig forsørgelse

København hjælper socialt udsatte ud af kommunen ved at betale til flytningen.

Det er ikke okay at betale for flytning til andre kommuner, lyder borgmester John Brædders kritik af København. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Det er ikke i orden at yde flyttehjælp til borgere på offentlig forsørgelse, når de flytter ud af kommunen.

Så klar er kritikken fra Guldborgsunds borgmester, John Brædder fra Guldborgsundlisten. Bredsiden er rettet mod Københavns Kommune, som i 2016 betalte flyttehjælp til fire borgere på offentlig forsørgelse, så de kunne flytte til Guldborgsund.

- Det er absolut ikke okay at betale for flytning til andre kommuner, hvis det så betyder, at man blot overlader ansvaret for de borgere til tilflytterkommunen. Det må være sådan, at vi som kommuner alle er med til at tage ansvar for at løse samfundets udfordringer og tage ansvar for vores egne borgere. Jeg synes ikke, at det er det, vi ser, når kommuner giver flyttehjælp, så borgere flytter til andre kommuner med færre midler, siger han.

Tilflytning af borgere på offentlig forsørgelse koster ifølge Guldborgsunds borgmester kommunen mindst 20 mio. kroner årligt.

Kommunerne har mulighed for at yde flyttehjælp til sociale klienter. Det betyder, at kommunen kan låne borgeren penge til indskuddet i en lejebolig og udgifterne til selve flytningen. I særlige tilfælde kan kommunen også stå for indkøb af møbler, hvis der for eksempel er tale om en borger, der ikke har en fast bopæl.

John Brædder erkender, at fire borgere ikke lyder af meget. Alligevel synes han, at flyttehjælp kan være problematisk.

- Det handler for mig ikke så meget om antallet af borgere, der får hjælp til at flytte hertil. Det handler om, at vi som kommuner skal have de midler til rådighed, som det kræver at hjælpe de her borgere. Vi vil meget gerne hjælpe og tage vores del af ansvaret for de fælles udfordringer i vores samfund. Sådan tror jeg, at vi bedst lykkes. Men vi skal kompenseres for det arbejde, vi løser, siger han.

En aktindsigt, som DR har fået hos Københavns Kommune, viser, at kommunen i 13 tilfælde i 2016 betalte flytning for borgere på offentlig forsørgelse til en af landets 22 yderkommuner. I 2017 var tallet faldet til ni.

DR har også bedt Aarhus, Odense og Aalborg kommuner om at få adgang til de samme oplysninger, men kun København har givet aktindsigt.

Der findes ikke tal for, hvor meget der er givet i flyttehjælp til borgere, der flytter ud af de fire kommuner.

Kommer efter lollandsk kritik

Kritikken fra John Brædder kommer, efter at også Lolland Kommune i november kritiserede hovedstandskommunerne for at være lidt for hjælpsomme - bl.a. ved at betale flytningen - når socialt udsatte borgere ønskede at flytte ud af kommunen.

Det fik på det tidspunkt økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) til at varsle en stramning af reglerne for flyttehjælp.

– Det skal kunne betale sig for hver enkelt kommune at tage ansvar og løse sine egne opgaver inden for kommunegrænsen. Jeg ser for eksempel gerne en stramning af reglerne, så en kommune kun kan yde flyttehjælp til en borger, der vil flytte til en anden kommune, hvis borgerens nye kommune er enig i, at det er en god idé at give det økonomiske tilskud, sagde Simon Emil Ammitzbøll-Bille den gang i en pressemeddelelse.

København: Flyttehjælp en ret

I København ser overborgmester Frank Jensen (S) ikke noget problem i at yde flyttehjælp til socialt udsatte borgere, der flytter ud af kommunen. Tværtimod.

- Jeg ville synes, at kommunen kunne kritiseres, hvis man havde afvist at hjælpe mennesker, der siger: Jeg kan få bedre livsbetingelser, jeg kan få flere kvadratmeter, hvis I hjælper mig til at flytte til en anden kommune end København, forklarer han.

Modsat John Brædder mener den københavnske overborgmester, at antal betyder noget.

- Hvis tallet er ni sidste år, så synes jeg, problemet er relativt beskedent, men i hver eneste sag kan der selvfølgelig være en sag, hvor jeg også selv ville sige, at det selvfølgelig ikke er i orden, men jeg har ikke noget kendskab til nogen, understreger han.

Facebook
Twitter