Hårdere straffe for at sælge kopivarer

Erhvervsminister Bendt Bendtsen er parat til skærpe straffene til bagmænd og importører af kopivarer. Forbrugerne kan til gengæld handle billige håndtasker uden risisko.

Forbrugerne går fri, mens regeringen vil have hårdere straffe til bagmænd og importører af for eksempel falske Rolex-ure (Foto: © Jørgen Jessen, Scanpix)

Statsministerfruen gør det, din fætter gør det, dine børn gør det og du gør det sandsynligvis også. Nemlig køber og bruger piratkopier.

Hvad enten det er falske mærkevaretasker eller ure købt på ferien i Thailand. Ulovligt hjemmekopieret musik fra CD'er lånt på biblioteket eller kopi-reservedele til bilen købt via internettet.

Bagmænd skal rammes

Erhvervsminister Bendt Bendtsen foreslår, at strafferammen for at producere, importere eller sælge kopiprodukter sættes op fra 1 til 6 års fængsel. Politiets mulighed for at efterforske piratkriminalitet skal også forbedres.

Men da kopikriminalitet er grænseforskridende, er det vigtigt at også EU er på banen. EU-kommisionen er fornylig nedsat en enhed, der skal koordinere og fremme samarbejdet mellem medlemslandene om at bekæmpe piratkopiering.

Forbugerne går fri

Erhvervsministeren vil til gengæld ikke straffe de, der køber piratkopier.

- Vi skal være bedre til at oplyse især unge mennesker om det usmarte i at købe piratvarer, siger Bendt Bendtsen.

Direktør i Forbrugerrådet, Rasmus Kjeldahl er glad for regeringens prioritering i kampen mod piratkopiering.

- Man får meget mere for pengene ved at gå efter bagmændene i stedet for forbrugerne, som iøvrigt ofte slet ikke er klar over, at de køber en kopi, siger Rasmus Kjeldahl.

Oplysning om unfair trade

Formand for Dansk Forening til Bekæmpelse af Piratkopiering Sture Rygaard mener, at forbrugerne i stigende grad vil være opmærksomme på det han kalder unfair trade, altså handel med kopivarer.

- Forbrugerne vil træffe et poltisk valg om ikke at købe kopier. Ligesom de kan vælge at købe økologisk eller støtte fattige bønder. Der vil også komme nogen sager med decideret sundhedsskadelige eller farlige kopiprodukter, og det vil være en øjenåbener, siger Sture Rygaard.